Steeds meer Nederlanders winkelen online en doen vaker de aankopen in een Duitse webshop. Net als in Nederland zijn ook in Duitsland internetcriminelen actief en proberen ze door middel van een nepwinkel u op te lichten. In dit artikel leert u hoe u een nepwinkel kunt herkennen en wat u kunt doen als u er toch bent ingetuind. De website verbraucherschutz.com biedt een overzicht met domeinnamen van dubieuze webwinkels.
U ziet dat geweldig leuke jasje, en met zo’n hoge korting? Nog maar 1 in voorraad en Op = op! Dit is een niet te missen buitenkansje en voordat u het weet heeft u uw online aankoop gedaan. Een aantal dagen later beseft u dat u van een koude kermis bent thuis gekomen als blijkt dat er een flink bedrag van uw creditcard account is afgeschreven.
Checklist voor het herkennen van een nepwebshop
Voor het online doen van aankopen in Duitsland geldt in principe hetzelfde als voor Nederlandse websites. De Consumentenbond heeft een aantal handige regels waaraan u snel kunt herkennen dat u met een nepwinkel te maken heeft.
Allereerst ga online winkelen met een portie gezond wantrouwen. Check het veiligheidsslotje. Zijn alle artikelen in voorraad met superkortingen, en zijn geen adres en contactgegevens op de website te bespeuren? Dan heeft u vrijwel zeker met een nepwinkel te doen. Veel nepwinkels worden snel in elkaar gezet en zitten vol taalfouten en spelfouten. Helaas zijn taalfouten op een Duitse online winkel voor Nederlanders wat moeilijker te herkennen.
Consumentenbond en Verbraucherschutz adviseren om indien mogelijk via PayPal te betalen, vooral in nieuwe en onbekende online winkels. Vaak kunnen fakeshops geen PayPal-betalingen aanbieden, omdat PayPal de bedrijven controleert. Als een online winkel niet levert, kan deze na korte tijd geen PayPal-betaling meer aanbieden. PayPal beschermt consumenten ook tegen fraudeurs met kopersbescherming. Als u via uw PayPal-rekening heeft betaald en de webshop vervolgens niet bezorgt, krijgt u uw geld terug. In dit geval hoeft u alleen een terugbetaling aan te vragen via het kopersbeschermingsprogramma (voor instructies).
De kopersbescherming van PayPal is onder voorwaarden van toepassing. Controleer daarom voordat u koopt of de aankoop onder het kopersbeschermingsprogramma valt.
Keurmerken
Een keurmerk kan helpen bij het beoordelen van een internetwinkel.Duitse webwinkels gebruiken andere keurmerken dan in Nederland. De Duitse keurmerken hebben we in het artikel “Veilig online winkelen in Duitsland ( keurmerken) besproken. Houd er wel rekening mee dat ook het logo van een keurmerk nep kan zijn. Daarom is het vooral belangrijk dat u ook checkt of het logo echt is. Het keurmerklogo moet altijd met een link verwijzen naar de gegevens op de website van het keurmerklogo. Een andere mogelijkheid is om te controleren of de webwinkel op een zwarte lijst voorkomt of dat er veel klachten over zijn. Voor Nederland is dit de website klachtenkompas.nl , een initiatief van de Consumentenbod
Bij de consumentenwebsite verbraucherschutz.com is een alfabetische lijst te vinden van dubieuze online winkels die in Duitsland actief zijn.
Koop verder bij voorkeur bij bekende kwaliteitswebwinkels. Een lijst van de 10 beste webwinkels van 2019 vindt u hier.
Verder zijn nepwebshops vooral actief tijdens perioden wanneer men veel online aankopen doet. Valentijnsdag, blackfriday, sinterklaas en kerst zijn vooral periodes waarin nepwebsites actief adverteren en u proberen te lokken met de mooiste deals.