10 beste webshops van Duitsland nader bekeken

Afgelopen jaar verscheen er een interessant vergelijkingsonderzoek onder 100 Duitse webshops. Zoals we gewend zijn bij onze oosterburen was de aanpak “gründlich”. De webshops werden beoordeeld op een aantal kwaliteitscriteria, zoals leveringssnelheid en kwaliteit van de website. Daarnaast werden meer dan 3500 klanten bevraagd naar de klanttevredenheid, de bereidheid om een vervolgaankoop te doen en of klanten de webshop aan een vriend zouden aanbevelen.

De webshops zijn geselecteerd uit een 9 tal consumentenmarkten, zoals consumenten elektronica, baby & kind, gezondheid en sport & vrije tijd en woninginrichting. Uiteindelijk is een ranglijst samengesteld van de 10 beste internetshops. Een interessant lijstje waar de Nederlandse consument zijn voordeel mee kan doen als die eens online grensoverschrijdend wil gaan winkelen. De winkels zijn betrouwbaar en voldoen aan de strenge kwaliteitscriteria op het gebied van online verkopen. Aangezien het onderzoek zich uitsluitend richtte op de Duitse consument leek het ons vooral interessant om de shops eens met een Nederlandse bril te beoordelen. We keken of de websites bijvoorbeeld leveren aan Nederlandse klanten en tegen welke (meer)kosten.

10. Verzendhuis Heine

Heine is vergelijkbaar met Wehkamp. Heine is onderdeel van de Otto Groep en een van de grote spelers in de Europese postordermarkt. Heine levert niet naar Nederland maar verwijst naar de Nederlandse www.heine-shop.nl.

9. Klingel

Net als Heine is Klingel begonnen als postorderbedrijf. In de jaren 90 heeft Klingel het Nederlandse postorderbedrijf Termeulen Post overgenomen en is sindsdien actief op de Nederlandse markt onder de naam Klingel. Naast heren- en damesmode biedt de winkel ook een ruime keuze aan huishoudelijke en tuinartikelen, elektronica en decoratie. Klingel.de levert niet naar Nederland maar heeft daarvoor een Nederlandse website opgetuigd www.klingel.nl, gericht op de Nederlandse consument.

8. www.amazon.de

Het grootste online warenhuis ter wereld is Amazon. De meeste artikelen worden naar Nederland verstuurd. De Nederlandse versie van Amazon verkoopt op dit moment alleen boeken. Evenals bij Bol.com kunnen ook andere retailers (handelaren) gebruik maken van het Amazon platform. Voor gebruikte spullen is dat handig. Wat heel groot is hoeft niet altijd goed te zijn. De kritische Duitser gaf Amazon flink wat minpuntjes op basis van klanttevredenheid en vervolgaankopen.

7. Gärtner Pötschke

Bij tuinartikelen denk je niet snel aan een webshop. Veel artikelen zoals planten zijn seizoensgebonden en ook het transport is lastig bij een dergelijk product. Toch is deze webshop inmiddels een begrip in Duitsland. Meer dan 3 miljoen tuinartikelen kunnen er geleverd worden. Er wordt naar Nederland geleverd tegen – weliswaar – flinke meerkosten.

6 Medpex

Producten op het gebied van persoonlijke verzorging worden veel online verkocht. Veel persoonlijke verzorgingsproducten, zoals tandpasta, zijn in Nederland duurder dan in Duitsland. Bovendien zijn in 2018 deze producten ook nog in het hoge BTW tarief van 21% terechtgekomen. Helaas verzendt Medpex niet naar Nederland.

5. Flaconi

Online shop met parfums. Flaconi levert niet naar Nederland. Dus snel door naar nummer 4.

4. Medicamente per Click

Deze online apotheek levert wel naar Nederland en is daarom een veel beter alternatief dan nummer 6 Medpex. Tot € 35,- zijn de verzendkosten € 5,70 en boven de € 35,- zijn de kosten teruggebracht naar € 3,- .

3. MusikHaus Thomann

Het familiebedrijf Thomann is inmiddels uitgegroeid tot ‘s werelds grootste online retailer op het gebied van muziek met instrumenten, apparatuur accessoires en bladmuziek. Ook voor de Nederlandse muziekbeoefenaar is het bedrijf inmiddels een begrip. De website is in het Nederlands, er is een Nederlandstalige helpdesk en de prijzen zijn scherp. Bovendien zijn de verzendkosten naar Nederland laag. Tot € 49,- wordt er € 2,50 in rekening gebracht. Is het aankoopbedrag hoger dan €49,- dan worden er geen kosten in rekening gebracht.

2. QVC.de

QVC heeft haar oorsprong in de teleshopping. Het Amerikaanse moederbedrijf is 10 jaar geleden op de Duitse markt toegetreden. Momenteel heeft het bedrijf de bakens volledig verlegd naar het internet. QVC heeft als doelgroep de middelbare vrouw met artikelen op het gebied van mode en cosmetica. QVC verzendt naar Nederland, maar wel tegen meerkosten.

1. Zooplus.de

Het lijstje wordt verrassend aangevoerd door Zooplus.de, de online shop met alles voor uw huisdier. Zooplus beschikt over een Nederlandse website, de Duitse versie levert niet aan Nederlandse klanten.

Als we dit lijstje zouden herwaarderen op basis van de Nederlandse wensen dan kunnen we concluderen dat alleen Thomann.de een echte Duitse website is die zich ook richt op de Nederlandse en Europese klant. Scherpe prijzen, lage verzendkosten en een helpdesk in meerdere talen. De grote retailers als Klingel, Heine en Zooplus hebben meestal een Nederlandse variant, waarbij je dus gewoon voor Nederlandse prijzen koopt.
Voor Nederlanders is het kopen via een Duitse website niet altijd interessant. De meeste websites leveren niet naar Nederland en wanneer men dit toch doet worden er meestal extra kosten in rekening gebracht. Een goede optie is dan wel om gebruik te kunnen maken van 2broerstransport. Ook de betalingsmogelijkheden zijn veelal beperkt. Nederlanders zijn gewend om te betalen met Ideal, wat op een Duitse webshop niet mogelijk is. En niet iedereen in Nederland beschikt over een creditcard en/of Paypal account waarmee Duitse consumenten gewoonlijk betalen.