Veilig online winkelen in Duitsland Deel 1 ( keurmerken)

Nederlanders en Duitsers kopen steeds vaker via Internet.  Niet alleen in een “gewone” Duitse winkel zijn de artikelen goedkoper, dit geldt inmiddels ook bij de vele Duitse online shops. Weliswaar kunnen de verzendkosten  behoorlijk oplopen, toch kan het in sommige gevallen lonen om ook eens digitaal over de grens te shoppen. Daarbij kan het soms lastig zijn om de kwaadwillende webshops goed te onderkennen. Ook in het buitenland zijn criminelen actief die met een nepwebsite proberen argeloze klanten op te lichten.  Dit artikel bespreekt de belangrijkste Duitse keurmerken die webwinkels kunnen voeren  in de strijd tegen malafide internetoplichters.  

Verschillende keurmerken voor webwinkels

Webshops kunnen door middel van een keurmerk laten zien dat ze een zekere kwaliteitsstandaard hebben.  De webshops die aan de kwaliteitscriteria voldoen maken dit kenbaar op de website met een speciaal logo, een zogeheten Gütesiegel.  Soms is aan het keurmerk ook een webshopbeoordeling door klanten gekoppeld. De klanten kunnen dan de ervaringen met de webshop doorgeven. Klantbeoordelingen geven een kwalitatief beeld van de webshop en dit kan bepalend zijn voor de keuze van de consument. Trusted Shops is een voorbeeld van een keurmerk met een beoordeling van klanten. 

Voordelen van een keurmerk

Voordelen van een keurmerk Een webshop met een keurmerk geeft een zekere garantie dat de shop bonafide is én dat ook uw persoonlijke gegevens volgens de Europese privacy wetgeving zijn gewaarborgd.

Nadelen van een keurmerk

Het verkrijgen van een keurmerk kost de  ondernemer behoorlijk  wat geld.  Hierdoor zijn vooral de grote webshops in het bezit van dergelijke certificering. Vooral kleine en startende ondernemers zijn meestal niet in het bezit van een keurmerk  Deze kleinere webshops kunnen vaak best leuke en unieke artikelen hebben die je niet snel aantreft in de grotere webshops. Een ander nadeel is dat het keurmerk een momentopname is. De combinatie met klantenbeoordelingen geeft een beter zicht op de kwaliteit van de webshop (Trusted Webshop)

Verschillende keurmerken

Net als in Nederland zijn er in Duitsland verschillende keurmerken. In Duitsland worden ze Gütesiegel genoemd.  De belangrijkste keurmerken voor Duitse webshops  zijn te herkennen aan de volgende logo’s:  

“S@fer Shopping” keurmerk van TÜV SÜD. S@fer shopping beoordeelt onder andere het bestelproces, de versleuteling van de klantgegevens,   en hoe  intern met klantgegevens wordt omgegaan. Er worden géén klantbeoordelingen verstrekt.

Het Trusted Shops keurmerk is een internationaal keurmerk dat ook in Duitsland veel wordt gebruikt.  Trusted Shops geeft niet alleen een keurmerk af, maar er worden ook klantervaringen met de webshop weergegeven.   

Internet Shopping Gütesiegel EHI:  EHI is een wetenschappelijk instituut voor de handel. Ook zij geven een keurmerk af. De webshops worden jaarlijks beoordeeld aan de hand van een checklist.

Ips datenschutz betekent  “internet privacy standards”.    Bj dit keurmerk wordt voornamelijk gekeken in hoeverre de website voldoet aan de wettelijke privacyregels. 

Valse keurmerken en nepwebshops

Helaas komt het in de praktijk voordat een webshop het keurmerklogo kopieert en op de website plaatst.  Met name tijdens salesperiodes als “black Friday” duiken er plotseling nepwebsites op die na een paar dagen weer van het internet verdwijnen. De aanbiedingen zijn soms te mooi om waar te zijn. Daarom is het vooral belangrijk dat u ook checkt of het logo echt is. Het keurmerklogo moet altijd met een link verwijzen naar de gegevens op de website van het keurmerklogo.