Alternatieve kaasproducten in de Duitse supermarkten

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistisch dieet met als gevolg een toenemende vraag naar veganistische producten. Tot voor kort waren veganistisch kaasproducten in Duitsland  alleen in de speciale bioreformzaken te verkrijgen. Discounter Aldi Süd  heeft al een tijdje de Wonder Burger Schmelzscheiben als alternatief kaasproduct in de schappen.  Om in te spelen op de toenemende vraag hebben de supermarkten Edeka, Globus en Rewe het assortiment uitgebreid met de “kaas”producten van het merk Violife.  In Nederland worden dezelfde producten door Albert Heijn verkocht.  

veganistische kaas producten
veganistische kaas producten van Violife

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de veganistische kaasmarkt snel groeit. Inmiddels zijn er meer dan 1 miljoen Duitsers en ruim 150000 Nederlanders die een overwegend veganistisch dieet volgen. Alternatieve kaas, vlees of vleeswaren worden daardoor ook interessant voor grote supermarktketens. Ook Aldi en Lidl springen steeds meer in op deze trend. De levensmiddelengigant Upfield zet nu voor het eerst zijn gevestigde merk Violife in de schappen van de supermarkten Rewe en Edeka. De fabrikant is bekend om zijn merken Lätta en Becel.

Tot nu toe hebben grote supermarkten als Rewe en Edeka zich zich vooral gericht op eenvoudige voedingsmiddelen die worden aangeboden als veganistische alternatieven. Klanten kunnen sojamelk, groentebroodjes of plantaardige spreads vinden. Wanneer Violife op de markt komt, worden kaasalternatieven aangeboden aan een brede groep afnemers in de supermarkt en later ook bij de discounter. De specialiteit van het Violife is dat het voornamelijk kokosolie gebruikt. Hierdoor richt het bedrijf zich niet alleen op veganisten, maar ook op mensen die last hebben van bepaalde voedselintoleranties. “Violife is vrij van lactose, gluten, noten, soja, genetische manipulatie, conserveermiddelen en cholesterol. De kaassmaken die het merk aanbiedt zijn Goudse, Cheddar, Mozzarella en Feta.

Violife veganistische kaasalternatief is niet bijzonder goedkoop, maar in Duitsland wel goedkoper dan in Nederland. De prijs van Violife Goudse smaak in plakjes is verkrijgbaar voor € 2,79 Bij AH moet hier € 3,25 voor worden betaald.