Aldi of Lidl? Welke supermarkt is de goedkoopste in Duitsland

Aldi (Süd) en Lidl strijden sinds de BTW-verlaging om de titel ‘goedkoopste’ supermarkt van Duitsland. Beide supermarkten beweerden in diverse reclame-uitingen dat ze de goedkoopste zijn. Een bekende journalistvlogger uit Düsseldorf deed een prijsvergelijkingstest van een aantal producten en zocht uit welke supermarkt het goedkoopste is. De uitkomst zal u misschien verrassen.

Vlogger Maximilian Nowroth

Journalist Maximilian Nowroth bedacht zelf een prijsvergelijkingstest en deed hiervan verslag op zijn YouTube kanaal. Hij ging winkelen in zijn woonplaats Düsseldorf. Hij selecteerde aan de Königsallee een Aldi- en een Lidl-vestiging die op een steenworp afstand van elkaar liggen. Vooraf stelde hij een boodschappenlijst samen van 15 basisproducten zoals melk, toiletpapier, boter, brood, jam, komkommer, appels, bananen, chocolade, sinaasappelsap en pasta. De producten kocht hij van de eigen merken. Er waren ook zeven producten van bekende A-merken, zoals Iglo-vissticks, verse frites, Krombacher-bier, Nutella en Coca-Cola. Deze A-merken zitten zowel bij de Lidl als bij de Aldi in het assortiment. Daarnaast werden vijf artikelen uit het biologische assortiment vergeleken zoals wortelen, eieren en tomaten en drie trendproducten als havermelk, vegetarische burgerpasteitjes en eiwitrijke pudding.

Eindresultaat aan de kassa

Na het winkelen werden de bonnetjes vergeleken. Bij de Lidl betaalde hij € 44,02 cent en bij de Aldi € 42,07. Kortom Aldi Süd was iets meer dan 4% goedkoper dan de Lidl. De basisproducten van de discounters waren aan de kassa praktisch hetzelfde, met een licht voordeel voor de Aldi. Ook de merkartikelen verschilden onderling niet in prijs. Het grote verschil tussen Aldi en Lidl werd gemaakt door de groente- en fruitprijzen. Hier was de Lidl beduidend duurder dan de Aldi.