Aldi in Kranenburg

Bijna wekelijks doen wij onze boodschappen in het Duitse Kranenburg net over de grens bij Nijmegen. We wonen zelf in Nijmegen en de afstand is voor ons dus goed te doen. Minder dan een half uur rijden en we zijn al op de plaats van bestemming. 

We starten onze koopdag altijd met een tankbeurt bij de Aral pomp van Daniel Cloosters. Deze pomp is direct aan de rechterkant als je Kranenburg binnenkomt. Benzine scheelt in Duitsland meestal zo’n 20 ct per liter en daarmee hebben we de extra gereden kilometers al weer terugverdiend. De pomphouder beleeft gouden tijden want er staat altijd een rij wachtenden. Veel Nederlanders rijden graag een stukje om om de tank vol te gooien.
Vervolgens rijden we door naar het winkelgebied Große Haag , dit winkelcentrum ligt erg gunstig aan de rondweg met Kranenburg. Parkeerplaatsen zijn er ruimschoots voldoende. We zijn een grote fan van de Aldi winkel, die geen Aldi winkel is zoals wij die in Nederland kennen maar een Aldi Süd.

openingstijden Aldi Kranenburg

Großen Haag 7, Kranenburg
maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 20:00 uur

Je kunt er prima boodschappen doen, de winkel is ruim en zeker niet rommelig. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Groot voordeel is ook dat er verschillende andere winkels in de buurt zijn gevestigd. Zo is er op het terrein een discount drogisterij (DM drogerie), een PennyMarkt en een REWE.

Aldi Süd en Aldi Nord

De laatste decennia loopt het kwaliteitsverschil tussen de Aldi Süd en de Aldi Nord verder uiteen. De klanten geven duidelijk aan dat de Aldi Süd in vergelijking met de Aldi Nord een supermarkt is met een breder assortiment , terwijl de prijzen gelijk zijn aan die van de Aldi Nord. Een handige website om de prijzen van Duitse discounters te vergelijken is de website   www.discounter-preisvergleich.de

Kranenburg was dertig jaar geleden een spookstadje waar niets gebeurde. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is het plaatsje flink gegroeid . Vooral Nederlanders gingen er wonen vanwege de goedkope huizenprijzen. Hierdoor is ook het winkelbestand flink toegenomen. Er zijn voldoende winkels en door de prijsverschillen met Nederland gaan veel inwoners uit Groesbeek en Nijmegen boodschappen doen in Kranenburg. Kranenburg is van plan om het bestaande winkelaanbod nog verder uit te breiden.

De geschiedenis van de Aldi begint in 1913 als de oprichter Karl Albrecht in Essen Schonebeck een eigen levensmiddelenwinkel begint. In 1952 nemen zijn beide zonen Karl en Theo de zaak over en begint de grote expansie. In die periode wordt het supermarktconcept van de Aldi ontwikkeld. ALDI betekent Albrecht Discount.  De beste kwaliteit voor de laagste prijs, dit werd gerealiseerd door van elk product slechts het goedkoopste in het assortiment op te nemen. Geen bederfelijke waren in het assortiment, géén reclame, geen winkeldecoratie. De producten liggen niet in schappen maar op pallets in de oorspronkelijke verpakking. Ook worden de afzonderlijke producten niet voorzien van prijslabels. De winkelmeisjes moesten hiervoor alle productcodes uit het hoofd leren, zodat de kassa afhandeling zeer snel ging. Met dit concept was het voor ze mogelijk om zelfs zonder bankkrediet de groei te realiseren.

In 1960 vindt er vervolgens een breuk plaats tussen de beide broers omdat ze het niet eens konden worden over de opname van diepvriesproducten en tabakswaren in het assortiment. De zogenaamde Aldi equator werd een feit.  De winkels werden verdeeld boven en onder de denkbeeldige lijn van WestMünsterland over Fulda tot aan de grens met Tsjechië. Theo ging verder met Aldi Nord en Karl werd de baas van de Aldi Süd. De scheiding ging niet ten koste van het fortuin dat de beide broers vergaarden. Ze worden beiden beschouwd als de rijksten van Duitsland . Sinds de ontvoering van Theo Albrecht in 1971 verschijnen de leden van de familie niet meer in het openbaar.