Camper kopen in Duitsland

Nederlanders trekken er steeds meer op uit met een camper. Volgens het CBS en de RDW was het aantal geregistreerde campers in 2013 nog ruim 75.000, nu eind 2017 staan er bij de Rijksdienst voor wegverkeer al meer dan 100.000 campers geregistreerd. Over dezelfde jaren liep het aantal caravans in Nederland in dezelfde mate terug.

Een nieuwe camper is duur in aanschaf, u betaalt al gauw zo’n  € 40.000,-. Een groot deel van het bedrag is de zogeheten BPM. De BPM is de belasting van personenauto, motor of bestelauto. Koopt u in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Dan moet u als particulier de BPM belasting betalen. Ook voor een camper wordt BPM in rekening gebracht.

Goedkoper bij de oosterburen

Hymer is een van de populaire campermerken

Net als bij het kopen van een auto in Duitsland wordt nu ook steeds vaker een camper in Duitsland gekocht. Er is vooral een grote vraag naar jong gebruikte campers uit Duitsland.  In Duitsland bestaat er geen BPM en is de BTW een paar procenten lager. Hierdoor is de prijs van eenzelfde type camper bij onze oosterburen veel goedkoper. Als u een tweedehands camper in Duitsland koopt (let op de voorwaarden van de Belastingdienst) betaalt u zeker een lagere prijs. Als bijkomend voordeel is ook dat de markt voor tweedehands campers in Duitsland groter is waardoor er veel meer keuze is. Dit maakt het kopen van een camper in Duitsland aantrekkelijk.

Let wel: als u een camper in Duitsland koopt en deze importeert bent u nog steeds BPM verschuldigd. De BPM die u moet betalen zal bij het importeren worden berekend. Dit is vaak geen gemakkelijke berekening en dit kunt u het beste uitbesteden aan een gespecialiseerde importeur.
De nadelen zijn natuurlijk dat u veel meer papierwerk hebt om de camper op uw naam te krijgen. Ook bent u meer tijd kwijt  vanwege de grote afstanden die u moet afleggen.  Daarnaast kan ook de taal een drempel zijn die u ervan weerhoudt om een dergelijke aankoop te doen. Door de toenemende vraag naar campers en auto’s uit Duitsland zijn er ook gespecialiseerde auto-importeurs die u veel werk uit handen kunnen nemen. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden, maar een auto importeren is voor de meesten geen dagelijkse kost.

Camper in buitenland aanschaffen

Als u ervoor kiest om een camper in het buitenland aan te schaffen, moet u een aantal stappen ondernemen. Allereerst kijkt u op de vele online websites naar mogelijke campers die voor u geschikt zijn.

Lijst van online website

Heeft u een geschikte camper gevonden? Dan maakt u een afspraak om de camper te mogen bekijken en een proefrit te maken. Belangrijk: check vooraf welke papieren u moet hebben. Ook wordt een aankoopkeuring (dit is géén APK) aangeraden.

Als u de camper heeft gekocht, mag u de camper alleen onder bepaalde voorwaarden zelf naar Nederland brengen.

Alle informatie hierover vindt u bij de website van de Rijkdienst voor wegverkeer.