Groen licht voor tolheffing in Duitsland

Afgelopen week is de Duitse Bondsraad akkoord gegaan met de tolheffing in Duitsland, een week daarvoor had het Duitse parlement (Bondsdag) al ja gezegd  voor de tolheffing.

Al meer dan 5 jaar is er gebakkeleid over de invoering van tolheffing in Duitsland. Grootste probleem met het tolplan  is het feit dat de tolheffing ook geldt voor niet-Duitse voertuigen.  De Europese Unie had al eerder een stokje gestoken voor  deze on-Europese plannen van de Duitse verkeersminister Dobrindt (CSU). Destijds zouden de inwoners van buurlanden van Duitsland ten opzichte van de Duitsers hiermee onevenredig belast worden, wat in strijd is met het Europese recht. Voor Duitsers gold immers dat ze gecompenseerd zouden worden via een korting op de wegenbelasting. Nederland is een fel tegenstander van de tolheffing en minister Melanie Schulz heeft al aangekondigd om deze maatregel via de Europese commissie van tafel te krijgen. Ook in Duitsland is er verzet tegen de tolheffing. De voornaamste tegenstanders van de invoering zijn de grensregio’s. Zij vrezen dat er minder Nederlanders de grens over gaan. Winkelen in Duitsland is populair bij veel Nederlanders vanwege de goedkopere prijzen. Ook het toerisme zou schade kunnen ondervinden.

Wat betekent het tolheffingsplan voor de Nederlandse automobilist?
Alleen op de Autobahn geldt voor niet-Duitse auto’s de tolheffing. Nederlanders die gaan winkelen in Kleve of Bocholt hoeven zich geen zorgen te maken dat dit nu extra geld kost. Desondanks is minister Schulz van Infrastructuur en Milieu van plan om de tolheffing te toetsen aan het Europees Recht.

Nu het plan erdoor is, is er ook al meer bekend wat het ons gaat kosten.
De onderstaande tabel  (bron Autobild,de) geeft de mogelijke prijzen aan voor een vignet. Er worden 6 categorieën onderscheiden die zijn gebaseerd op het brandstofverbruik van de auto’s.

categorie

 

 

Prijs Jaarvignet

10 dagenvignet

2 maandenvignette

1

0 tot < 20 Euro

2,50 Euro

7 Euro

2

20 tot < 40 Euro

4 Euro

11 Euro

3

40 tot < 70 Euro

8 Euro

18 Euro

4

70 tot < 100 Euro

14 Euro

30 Euro

5

100 tot < 130 Euro

20 Euro

40 Euro

6

130 Euro

25 Euro

50 Euro

Bron: autobild

Overigens gaat een zwartrijdende automobilist flink betalen, want als er zonder vignet wordt gereden hangt de bestuurder een forse boete boven het hoofd.