Vanaf 1 december 2015 milieuzone in Aken

Vanaf 1 december van dit jaar zal binnen de stadsring van Aken een milieuzone (Umweltzone) worden ingesteld. Dit maakte de Bezirksregierung in Keulen (vgl. met provinciebestuur in Nederland) onlangs bekend. Alle auto’s die binnen een milieuzone rijden moeten voorzien van een milieusticker. Auto-eigenaren die het toch wagen om zonder een sticker in een milieuzone te rijden lopen de kans op flinke boete van zo’n € 80,- .

Jarenlang heeft het stadsbestuur geprobeerd om deze maatregel tegen te houden en voelt nu dat het deze maatregel eenzijdig krijgt opgelegd. Volgens de burgemeester van Aken Marcel Philip heeft een milieuzone voor de stad Aken weinig effect op het verbeteren van de luchtkwaliteit. Aken heeft altijd gelooft in een totaalpakket aan maatregelen en niet in een enkele maatregel zoals het instellen van een milieuzone. Volgens de burgemeester heeft het instellen van een milieuzone in Aken geen enkel meetbaar effect op de luchtkwaliteit.

Om de luchtkwaliteit te verbeteren in stedelijke gebieden kan er zogenaamde milieuzones (umweltzonen) ingesteld worden. Het doel is om vooral de hoeveelheid fijnstof in de lucht te verminderen. Fijnstof is een van de grootste veroorzakers van gezondheidsklachten, zoals COPD en astma. Auto’s moeten voorzien van een geldige milieusticker. Er zijn twee kleuren milieustickers. Auto worden ingedeeld op basis van bouwjaar en brandstof en krijgen vervolgens al naar gelang de vervuiling een groene sticker of een gele sticker. Auto’s die een groene sticker hebben zijn het minst vervuilend en mogen alle milieuzone betreden. Bij een overtreding kan er forse boetes worden uitgedeeld.

Het stadsbestuur probeert de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren via een andere wegen. De belangrijkste maatregelen zijn het verbeteren van het openbaar vervoer en het stimuleren van het fietsverkeer. Ook zullen de stadsbussen in Aken versneld omgebouwd worden zodat ze kunnen rijden op het schonere aardgas. Aken wil juist meer van deze initiatieven ontplooien in plaats van het restrictievere milieuzones.

Vooral de ingangsdatum van 1 december is uiterst ongelukkig gekozen is de mening van het stadsbestuur. De stad ontvangt in december meer dan 1,5 miljoen bezoekers voor de kerstmarkt waarvan er ook uit de buurlanden als België en Nederland afkomstig zijn. De verwachting is dat hierdoor minder bezoekers naar de kerstmarkt zullen gaan.