Milieusticker in Duitsland ook verplicht voor Nederlandse auto’s

Als u naar Duitsland gaat moet u er wel rekening mee houden dat in de meeste grote Duitse steden een milieusticker of milieuvignet verplicht is. In het Duits worden ze “umweltplakette” of “feinstaubplakette” genoemd.  Bepaalde gebieden in een grote stad kunnen zijn aangemerkt als een milieuzone. Het gaat hier meestal om drukke verkeersknooppunten en stadscentra . Een stad kan dus meerdere milieuzones hebben.

groene milieusticker

De Duitse overheid probeert met deze maatregel de luchtkwaliteit te verbeteren door het reduceren van de uitstoot van fijnstoffen. Het gaat hier niet om het reduceren van het broeikasgas CO2. De milieuzones zijn met verkeersborden duidelijk aangegeven en u mag deze met de auto niet betreden zonder een geldig milieuvignet.  Dit is niet uitsluitend geldig voor Duitse auto’s, ook voertuigen met een Nederlands kenteken dienen een milieusticker te hebben. De milieusticker is echter niet verplicht op de Duitse snelwegen. Zonder een milieusticker riskeert u een boete als u een milieuzone binnenrijdt. In de stad Berlijn kunt u €40 euro boete vanaf de eerste dag krijgen.

Milieustickers zijn online verkrijgbaar bij de Tüv Nord , alleen zijn de verzendkosten wel erg duur.  Ze zijn ook verkrijgbaar bij sommige tankstations in Duitsland en bij de Dekra.  Zorg er wel voor dat u alle autopapieren, zoals kentekenbewijs bij de hand heeft. De milieusticker is onbeperkt geldig voor het kenteken waarvoor het is afgegeven.  In Nederland kunt u de milieusticker gemakkelijk verkrijgen via Milieusticker-Duitsland.nl.

In het onderstaande kaartje kunt u zien voor welke gebieden er een milieuvignet verplicht is.