Dierentuinen in Duitsland

Dierentuinen en dierenparken behoren tot de meest populaire attracties voor gezinnen en dierenliefhebbers. Een leuke bestemming voor een dagje uit is het bezoeken van een dierentuin in Duitsland. Onze oosterburen beschikken over een zeer groot aanbod aan dierentuinen. Wist u dat de Zoologischer Garten in Berlijn de meeste diersoorten ter wereld heeft? Deze dierentuin herbergt maar liefst 16.000 dieren verdeeld over bijna 1500 diersoorten. Ook een grote Duitse dierentuin is de Wilhelma Zoologisch-Botanischer Garten in Stuttgart met 10.000 dieren en 1150 diersoorten.

kinderen vinden een dierentuin leuk!

Natuurlijk hoef je niet ver te reizen om een leuke dierentuin te bezoeken, ook dicht bij Nederland zijn er leuke attractieve dierentuinen. Het hoeft niet altijd de omvang te zijn om een leuke dagtrip te hebben. Vaak hebben de kleine dierentuinen een geheel eigen inbreng of zijn ze specifiek op een bepaalde soort gericht. Leuke tip voor een dagje uit is een Duitse koopzondag combineren met een bezoek aan een dierentuin of dierenpark, zodat de kinderen ook nog aan hun trekken komen. Hieronder volgt een overzicht van enkele leuke attractieve dierentuinen die vanuit Nederland goed bereikbaar zijn.

Allwetterzoo Münster

Allwetterzoo in Münster is met 3000 dieren en ruim 300 diersoorten een middelgrote dierentuin. Speciale attractie is de Robbenhaven met zeeleeuwen. Meerdere malen per dag geven de zeeleeuwen een show, maar bezoekers zijn ook welkom bij de trainingen van de dieren. De Robbenhaven is de gehele dag geopend en de bezoekers hoeven niet extra voor de show te betalen. Allwetterzoo zet zich in voor het behoud van bedreigde diersoorten en heeft hiervoor verschillende fokprogramma’s opgezet. Het meest bekende fokprogramma is de ernstig bedreigde witte neushoorn. Münster is vanuit Twente of de Achterhoek binnen 30 minuten bereikbaar en is bovendien een van de mooiste steden van Duitsland.

 

ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen

De bezoekers van deze mooie dierentuin maken een wereldreis in één dag door Alaska, Afrika en Azië. In deze dierentuin is de leefomgeving van de dieren zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. In een ruimte van ruim 30 ha leven meer dan 900 dieren verdeeld over 100 diersoorten. Voor kinderen is er een grote indoor speelplaats met klimtoestellen. In de Streichelzoo mogen kinderen in direct contact komen met de dieren en ze zelfs aaien. U kunt een bezoek aan de dierentuin prima combineren met winkelen in het grootste winkelcentrum van Europa Centro Oberhausen.
https://www.zoom-erlebniswelt.de/

 

Dierentuin in Duisburg

Zoo Duisburg werd geopend in 1934 en had al in het eerste jaar 300.000 bezoekers. In de Tweede Wereldoorlog werd de dierentuin door een bombardement zwaar getroffen, waarbij slechts enkele dieren het bombardement overleefden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de dierentuin weer geleidelijk opgebouwd tot een van de grootste dierentuinen van Duitsland. In de dierentuin van Duisburg leven meer dan 6000 dieren verdeeld over ruim 400 diersoorten. Enkele hoogtepunten van de dierentuin zijn het koalahuis met de grappige buideldieren uit Australië en het aquarium met daarin de zeer zeldzame zoetwaterdolfijnen uit het Amazonegebied. De bezoekers kunnen ook een echt oerwoud ervaren in de tropenhal Rio Negro. Deze hal is met een tunnel verbonden met het aquarium, het oudste gebouw van de dierentuin. De dierentuin van Duisburg is gemakkelijk bereikbaar vanuit Venlo of Roermond.
Dierentuin van Duisburg

SEA LIFE aquarium Oberhausen

Op loopafstand van het grootste winkelcentrum van Europa Centro Oberhausen ligt het SEA LIFE Aquarium Oberhausen. In een aquarium met meer dan 2 miljoen liter water leven maar liefst 5000 zeedieren, waaronder haaien, inktvissen en roggen. Bezoekers kunnen direct meebeleven hoe de dieren verschillende keren per dag worden gevoerd. Hoogtepunt is de glazen tunnel waarmee je als een diepzeeduiker de bijzondere onderwaterwereld kunt ervaren. Natuurlijk is een bezoek aan Centro onvermijdelijk. U kunt het beste het bezoek combineren met een koopzondag in Centro. (Kijk voor de data op www.winkeleninduitsland.nl) Omdat  zowel SEA LIFE als Centro geheel overdekt zijn, biedt dit bezoek een uitkomst bij slecht weer.
https://www.visitsealife.com/de/de/oberhausen/

Tierpark Aachen

Het dierenpark Aken is met 1700 dieren en 250 soorten een wat kleinere dierentuin. De Aachener Tierpark is vooral een kindvriendelijke dierentuin met veel aandacht voor natuureducatie. Het park streeft er naar om dier en mens samen te brengen. Op de kinderboerderij mogen de kinderen de dieren knuffelen en voeren. In de zomer en kerstvakantie worden er voor kinderen speciale programma’s georganiseerd die meestal gratis worden aangeboden.

www.euregiozoo.de

Dierentuin in Kleve

zeldzame rode panda

Tiergarten Kleve is een relatief kleine dierentuin met ongeveer 350 dieren verdeeld over 50 diersoorten. De soorten zijn voornamelijk hoefdieren, zoals paarden, runderen, kamelen, schapen, ezels en varkens. Daarnaast zijn er andere dieren te zien in de dierentuin: een zeehond, fret, poolvos en de zeer zeldzame rode panda. Op loopafstand van de dierentuin ligt het museum Kurhaus Kleve dat op gebied van moderne kunst zeker de moeite waard is. Tot de permanente collectie behoren werken van Ewald Mataré en Joseph Beuys. De dierentuin ligt buiten de stad Kleve, voor een bezoek aan het winkelcentrum moet u nog wel een klein stukje rijden.
http://www.tiergarten-kleve.de/

Dierentuin in Nordhorn

tierpark nordhornTierpark Nordhorn (vlakbij Denekamp in Twente) werd geopend in 1950. In deze dierentuin gaat het niet alleen om het dier maar ook om de tuin. De dierentuin bevindt zich namelijk in een 10 ha groot park met prachtige bomen en verschillende demonstratietuinen, zoals de boerentuin en de alpentuin. Voor tuinliefhebbers een echte must om door het park te struinen. In Tiergarten Nordhorn leven ongeveer 1700 dieren verdeeld over circa 100 soorten. Per jaar bezoeken meer dan 300.000 mensen de dierentuin waarvan 150.000 (50%) Nederlandse bezoekers.

http://www.dierentuin-nordhorn.nl/

Dierentuin Rheine

NaturZoo Rheine is niet erg groot, op de website is een volledig overzicht afgebeeld van alle dieren die er te zien zijn. Het meest in het oog springend zijn de zeer zeldzame Sumatraanse tijgers. Bijzonder is dat de dierentuin Rheine vlakbij het landgoed Bentlage ligt, met het historische kruisherenklooster Bentlage dat in de 15e eeuw werd gebouwd. Het volledig gerestaureerde klooster is nu eigendom van de Stad Rheine en doet dienst als cultuurcentrum en museum. Rheine heeft verder goede mogelijkheden om te winkelen, met name de nieuwe Ems Galerie is een winkelbezoek waard.
https://www.naturzoo.de/

TerraZoo Rheinberg Niederrhein

Wie van slangen en reptielen houdt moet een bezoek brengen aan de TerraZoo in Rheinberg. TerraZoo is volledig gespecialiseerd in slangen en reptielen en er zijn regelmatig lezingen over deze bijzondere dieren. TerraZoo is ook een opvangcentrum voor reptielen van houders die de zorg voor hun dier niet meer kunnen opbrengen.
https://www.terrazoo.de/