Dierentuinen in Duitsland goedkoper dan Nederlandse Dierentuinen

De ANWB Kampioen heeft een vergelijkend prijsonderzoek gedaan naar Nederlandse dierentuinen en Duitse Dierentuinen op korte afstand van de Nederlandse grens. De resultaten liegen er niet om. De Duitse dierentuinen zijn gemiddeld 2 tot 3 keer goedkoper dan de Nederlandse.  Per jaar trekken de 14 dierentuinen in Nederland meer dan 10 miljoen bezoekers (Bron: Nederlandse vereniging van Dierentuinen). Voor gezinnen met jonge kinderen is een bezoek aan een dierentuin een van de meest geliefde dagbestedingen in de zomer.

dierentuin
kinderen vinden een dierentuin leuk

Dankzij een vergelijkend prijsonderzoek van de ANWB Kampioen zijn de verschillende dierentuinen onderling qua prijs met elkaar te vergelijken. Gelukkig had de redactie ook een aantal Duitse dierentuinen meegenomen in het onderzoek die in de nabijheid liggen van de Nederlandse grens. Hieruit kwam een onthutsende uitslag naar voren. Het blijkt dat de Nederlandse dierentuinen wel 2 tot 3 keer duurder zijn dan de Duitse dierentuinen.

In het onderzoek werd uitgegaan van een standaard gezin (2 volwassenen en 2 kinderen). De kosten bestonden uit parkeren, twee koffie, 4 friet met mayonaise en 2 kinderdrankjes. Uit analyse van de prijzen blijkt dat de versnaperingen in zowel Duitsland als Nederland ongeveer op hetzelfde prijsniveau liggen. Maar het grote verschil wordt gemaakt op entree (kaartje) en parkeergeld. Bij het entreegeld bleek de duurste dierentuin (Allwetterzoo) met € 18,90 voor volwassenen en €10,90 voor kinderen nog beduidend goedkoper dan de goedkoopste Nederlandse dierentuin (dierenrijk Nuenen) met €19 euro voor zowel volwassenen als kinderen.

Opvallend is dat de prijs voor een kinderkaartje in Duitsland ongeveer de helft is van een ticket voor een volwassene. In Nederland daarentegen is het prijsverschil tussen een kinderkaartje en een volwassenenkaartje niet veel meer dan een paar euro. Verder is opmerkelijk dat de Nederlandse dierentuinen de leeftijdsgrens vaak bij 9 jaar stellen. Ben je ouder, dan betaal je het volwassenentarief. Bij de Duitse dierentuinen ligt de leeftijdsgrens aanmerkelijk hoger, meestal rond 17 jaar. Ook de parkeertarieven in Nederland zijn beduidend duurder dan in Duitsland. In de Duitse dierentuinen is het meestal gratis of slechts enkele euro’s. In Nederland ligt de prijs op ongeveer  € 8,-.

De Nederlandse dierentuinen geven over het algemeen korting wanneer men de tickets online koopt. In Duitsland is dit vooralsnog niet mogelijk.

Handige tip:
Het artikel sluit nog af met een handige tip voor diegenen die het echt low budget willen houden. Neem zelf eten en drinken mee. Een thermoskan koffie, wat limonade en broodjes in de rugzak.
Het artikel van Kampioen gaat niet verder in op de reden van dergelijke prijsverschillen tussen Nederland en Duitsland. Maar misschien kan de Autoriteit Consument en Markt kijken wat hiervan de oorzaak is.