Dierentuin van Duisburg

Gaat u dit jaar met de kinderen naar de dierentuin? En wilt u geen dief van uw portemonnee zijn? Kies dan niet voor een dierentuin in Nederland, maar ga naar een dierentuin in Duitsland. Duitse dierentuinen zijn namelijk bijna de helft goedkoper dan een vergelijkbare Nederlandse dierentuin. En er zijn goede dierentuinen in Duitsland die gemakkelijk vanuit Nederland met de auto bereikbaar zijn en dus uitstekend geschikt zijn voor een leuke dagtocht. Een van deze dierentuinen is de Dierentuin van Duisburg.

Dierentuin van Duisburg

De dierentuin van Duisburg is opgericht in 1934. In de Tweede Wereldoorlog werden door een bombardement vrijwel alle dieren gedood. Na de oorlog werd de dierentuin weer opgebouwd. Bijna jaarlijks namen het aantal bezoekers en de omvang van het complex toe. Vanaf de aanvankelijke 4 hectare bij de start is de dierentuin nu uitgegroeid tot 16 hectare en is daarmee ruim 4 keer zo groot.

Wat is er allemaal te zien?

De Duisburger Zoo is met 8900 dieren een van de grotere dierentuinen van Duitsland. In totaal zijn er ongeveer 418 verschillende soorten. Jaarlijks ontvangt de dierentuin meer dan 1 miljoen bezoekers en is hiermee qua bezoekersaantal vergelijkbaar met Burgers Zoo en Ouwehand Dierenpark Rhenen. De Duisburger Zoo heeft verschillende topattracties waarvan de dolfijnenshow een van de hoogtepunten is. In het hoogseizoen geven de dolfijnen 3 keer per dag een voorstelling van ongeveer een half uur. Per voorstelling zijn er ongeveer 1400 zitplaatsen beschikbaar. Als u een voorstelling wilt bijwonen kom dan op tijd want het kan er erg druk zijn. Ook is de Rio Negro jungle een aanrader. In een enorme hal wordt gepoogd een beeld te geven van tropisch Zuid-Amerika. Een deel van de hal bestaat uit een gigantisch aquarium alwaar de zeldzame Orinoco dolfijn is te bewonderen. Anders dan de ons bekende dolfijnen leeft deze dolfijnensoort in het zoete rivierwater van de Amazone en de Orinoco. De dierentuin is verder vermaard om zijn grote groep koala’s. Deze Australische buideldieren hebben in het Koalahuis een geheel eigen onderkomen. Tot slot is de Chinese tuin (Chinagarten) vermeldenswaard. Hier kunt u de typische Chinese natuur beleven . De belangrijkste bewoner van de tuin is de kleine rode panda. De rode panda is afkomstig uit de Himalaya en is een van de meest bedreigde diersoorten. Duisburg werkt samen met een aantal andere dierentuinen om door middel van een fokprogramma de soort te behouden. Al met al is de Dierentuin Duisburg zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Zeker als u de toegangsprijs vergelijkt met de Nederlandse Zoo’s.

Bereikbaar en parkeren

De dierentuin van Duisburg is vanuit alle richtingen gemakkelijk bereikbaar met de auto via de snelwegen A3 en A40. Vanuit Arnhem, Nijmegen, Venlo of Eindhoven is de Zoo binnen 1,5 uur te bereiken. De afrit Duisburg-Kaiserberg leidt rechtstreeks naar de dierentuin. De parkeerplaatsen van de Dierentuin aan de Mülheimer Straße (hoofdingang) en aan Carl-Benz-Straße (zij-ingang) zijn met borden aangegeven. Extra parkeerplaatsen bevinden zich bij de nabijgelegen universiteit (ongeveer 5 minuten lopen naar de dierentuin). De dierentuin ligt aan weerzijden van de snelweg de A3 en de beide delen zijn verbonden met een voetgangerstunnel. Aan beide zijden van de snelweg heeft de Zoo een ingang. U hoeft niet te lopen van de parkeerplaats aan de oostzijde naar de hoofingang.

Enorm prijsverschil tussen Nederlandse en Duitse dierentuinen

Wij hadden het al eens eerder aangestipt maar wat is het toch een groot prijsverschil tussen de Nederlandse en de Duitse dierentuinen. Als we uitgaan van een gezin met 2 kinderen dan is de totaalprijs voor Ouwe Hand Dierenpark en Burgers Zoo ongeveer rond de € 100, – Hierbij is ook het bedrag aan parkeerkosten inbegrepen. Bij twee vergelijkbare dierentuinen in Duitsland, Allwetter Zoo in Münster en de dierentuin in Duisburg is hetzelfde gezin maar liefst 50% goedkoper uit.

Waarom zijn de Duitse Dierentuinen zoveel goedkoper?

In Duitsland worden de dierentuinen door de landelijke en lokale overheden met subsidie ondersteund zodat de toegangsprijzen laag gehouden kunnen worden. (Bron: https://www.vdz-zoos.org/de/themen/faqs/) Men vindt dat de dierentuinen een belangrijke educatieve functie vervullen en daardoor voor iedereen toegankelijk moet zijn.