Winkelen in Kleve (Kleef)

De stad Kleve (Kleef) in de Niederrhein heeft ruim 48000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Door de ligging is Kleve gemakkelijk vanuit het oostelijk deel van Nederland (van Achterhoek tot Noord-Limburg) te bereiken. Vanuit Nijmegen is het ongeveer 25 kilometer, s’ Heerenberg 18 kilometer, Doetinchem 30 kilometer en Gennep in Noord-Limburg ligt op minder dan 17 kilometer van Kleve.

Groβestraβe in Kleef

Naast de vele bezienswaardigheden die Kleve te bieden heeft is Kleve ook een fijne stad om te winkelen. Er zijn tal van leuke winkels met een zeer gevarieerd aanbod. In het hart van de stad ligt het winkelcentrum Neue Mitte, hier zijn een aantal speciaalzaken gevestigd, zoals Saturn. Het winkelcentrum beschikt over een parkeergarage waar u de auto kunt parkeren. De belangrijkste winkelstraten zijn de Kavarinerstraβe, Groβestraβe en de Hagschestraβe. Hier bevinden zich vele speciaalzaken waarvan sommige al meer dan 200 jaar door dezelfde familie worden geleid. Kleve beschikt over een groot aantal supermarkten. De supermarkt waar vooral de Nederlanders gaan winkelen is Kaufland aan de Olmerstrasse. Deze supermarkt ligt buiten het centrum aan de verbindingsweg met Emmerich. Nederlanders kiezen vooral voor deze supermarkt vanwege het uitgebreide assortiment en de hoge kwaliteit van de producten. Ook is de Kaufland supermarkt met de auto goed bereikbaar en is er voldoende parkeerruimte.

Winkelcentrum EOC

parkeerplaat EOC met achtergrond Meda küchen

In de bovenstad op het voormalige terrrein van de schoenfabriek Elephanten Schuhe bevindt nu een groot winkelcentrum EOC.   Hier zijn de grote supermarkten en bekende winkelketens gevestigd zoals Edeka, Aldi Süd, DM Drogisterij en Intersport.  Voor schoenen is er de keten Deichmann, Shoe4you, Op de Hipt en Shoe-outlet voor de echte koopjesjager. Takko Fashion, Kik en Boecker Mode zijn winkels op gebied van Mode. In de voormalige kantoorgebouw van de schoenfabriek is de Keukenleverancier MEDA Küche gevestigd.  EOC beschikt over 1000 gratis parkeerplaatsen. 

 

Openingstijden winkels in Kleve

In Kleve zijn er geen algemeen geldende openingstijden van de winkels en kan een winkel daardoor andere openingstijden voeren dan gebruikelijk. Sommige winkels zijn in de middagpauze gesloten. De meest gehanteerde openingstijden in Kleve zijn;

maandag t/m vrijdag 10:00 uur tot 18:30 uur.
zaterdag 10:00 uur tot 16:00 uur.

Koopzondagen in Kleve

De koopzondagen in Kleef worden altijd gehouden in combinatie met een stadsfeest.   Elke koopzondag heeft dan een eigen thema.   De winkels in het centrum van Kleve zijn geopend van 13:00 tot 18:00 uur.

Op dit moment zijn er op korte termijn géén koopzondagen bekend. Check deze website voor updates.

Het parkeren tijdens koopzondagen is in Kleve gratis.

Parkeren in Kleve

Er zijn volop parkeerplaatsen dicht bij het centrum van Kleve.  Het parkeren is helaas niet gratis maar gelukkig ook niet duur.  Meer informatie is  te vinden op de volgende link: https://www.kleve.de/de/inhalt/parken/

Kerstmarkt van Kleve

De kerstmarkt van Kleve wordt gehouden aan de Pastor Leining Platz en de Koekkoekplatz in de benedenstad. 

 Rond de kerstmarkt worden verschillende activiteiten georganiseerd.

De rijke historie van Kleve

Kleve is een stad met een lange historie, al in het jaar 1020 wordt de Schwanenburg in kloosterannalen genoemd. Het kasteel was eigendom van de Hertogen van Kleef. Een deel van het gebouw doet nu dienst als kantongerecht en rechtbank. Zeker de moeite waard is een bezoek aan de Schwanenturm. In de toren is het geologisch museum gevestigd. De collectie bestaat uit gesteenten en paleontologische vondsten uit de Rijn – Maas delta en geeft een indruk van de flora en fauna in de prehistorie. Een bijzonder onderdeel van de collectie is de imposante mammoetschedel die een beeld geeft van de grootte van dit uitgestorven dier. Vanuit de toren kan men genieten van een geweldig uitzicht over de omgeving van de Niederrhein tot ver in Nederland.

Kleve omstreeks 1890

Kleve heeft ook nog twee bijzondere musea met unieke collecties. In het voormalige kuurhotel tegenover het park is het museum Museum Kurhaus Kleve gevestigd. Naast wisselende exposities zijn hier ook werken te bewonderen van de Duitse beeldhouwer, schilder en graficus Ewald Mataré die een van de belangrijkste kunstenaars is van het museum. Ook van zijn beroemde leerling Joseph Beuys is een kleine collectie te zien. Dat er werken van Beuys in Kleve te zien zijn is geen toeval. Joseph Beuys groeide op in Kleve en had na zijn studie aan de kunstacademie in Düsseldorf in de jaren vijftig in het museum zijn atelier. In het centrum van Kleve bevindt zich het museum van de Nederlandse romantische landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek. Koekkoek woonde in Kleve vanaf 1834 en verkoos Kleve als verblijfplaats vanwege de prachtige vergezichten over het Rijndal. Hij liet er een architectonisch paleisje bouwen waarin nu het museum Haus Koekkoek is gevestigd. Dit museum heeft naast de werken van Koekkoek ook werken van andere landschapsschilders en kunstwerken die te maken hebben met de geschiedenis van Kleve.