Sluiting warenhuis Galeria Kaufhof Kleve dreigt

Het zijn sombere tijden voor de Duitse detailhandel.  De sportkledingwinkel Runners Point sluit alle vestigingen in Duitsland. Het bekende winkelconcern Galeria Karstadt Kaufhof moet minstens een derde van alle vestigingen sluiten wil het een faillissement afwenden.  Ook de kledinggigant C&A zal flink moeten snijden in de kosten en onrendabele verkooppunten opheffen.

Veel winkelketens verkeerden al voor de coronacrisis in financiële problemen en zijn nu nauwelijks in staat om het tij te keren. Vooral voor Galeria Kaufhof dat eens het vlaggenschip was van de Duitse retailindustrie is dit opmerkelijk. Het warenhuisconcern – dat al in 1879 werd opgericht – zal naar verwachting 80 filialen in Duitsland gedwongen moeten sluiten.  Bij veel stadsbesturen is de schok groot, naast het verlies aan werkgelegenheid wordt het winkelaanbod verder verschraalt en verdwijnt daarmee ook een belangrijke publiekstrekker.

Centrum Kleve metl links Galeria Kaufhof

Ook voor het filiaal van Galeria in Kleve – waar ook veel Nederlanders graag komen shoppen – dreigt een sluiting.  Het warenhuis is al ruim 90 jaar in het centrum van Kleve aanwezig en biedt momenteel aan 51 mensen werk.  Galeria is belangrijk voor de stad Kleve want het is een behoorlijke koopmagneet waar ook de andere winkels van profiteren. Het personeel strijdt voor het behoud van het warenhuis voor Kleve. Ook veel Nederlanders die gaan winkelen in Kleve doen vaak inkopen in het warenhuis.

Ook het modeconcern C&A bevindt zich in zwaar weer.  Al in januari werd al aangekondigd dat er een aantal filialen in Duitsland gesloten zouden worden.  Waarschijnlijk zullen er in de loop van dit jaar meer filialen sluiten. Onduidelijk is of hier ook de filialen in de grensregio Nordhorn, Bocholt, Kleve bij horen.  Het C&A concern is een van de grootste kledingwarenhuizen van Europa met meer dan 2000 filialen en ongeveer 900.000 werknemers.