Goedkoop reizen naar Duitsland

Vroeger ging je met je eigen auto of met de trein naar Duitsland. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden om naar Duitsland te reizen. De opkomst van Flixbus en andere busvervoerders hebben de prijzen verder onder druk gezet. Een ander alternatief voor reizigers met een smalle beurs zijn carpool-aanbieders als Blablacar.

Flixbus

Sinds het afschaffen van het Bahnmonopolie in Duitsland zijn busondernemingen in de markt van het lange afstandvervoer toegetreden. De afgelopen jaren is er een uitgebreid netwerk ontstaan tussen de grote Duitse steden. Reizen met de bus is weliswaar minder snel dan de trein, maar is daarentegen aanzienlijk goedkoper. Bovendien bieden de busondernemingen veel extra service aan, zoals gratis WIFI internetverbinding en drankjes. De concurrentie tussen de verschillende maatschappijen is groot.  De grootste busonderneming Flixbus biedt ook vanuit Nederland de mogelijkheid om goedkoop naar en door Duitsland te reizen.  Inmiddels zijn vrijwel alle grote Duitse steden in het Flixbusnetwerk met elkaar verbonden. Twee populaire lijnen zijn Amsterdam-Berlijn en Arnhem – Winterberg Sauerland. Naast Flixbus is ook ADAC (Duitse ANWB) en Deutsche Post actief in het lange afstandsvervoer met de bus.

Carpoolen met Blablacar

Avontuurlijker dan bus of trein is het moderne carpoolen.  Het lijkt op liften alleen deel je mee in de kosten van het vervoer.  Je hoeft niet meer met een bord langs de weg te staan maar je schrijft je in bij een van de bemiddelaars. Een groot voordeel is dat je al iets weet over de bestuurder en zijn auto, daarnaast kun je zelf een selectie maken uit de vele opties. Via internet kun je afspraken maken met de chauffeur over bijvoorbeeld de opstapplaats en het eindpunt.  Deze vorm van reizen is niet alleen goedkoop maar ook snel.  Natuurlijk is niet altijd de gewenste rit voorhanden. Als je zelf liever met je eigen auto gaat is het natuurlijk ook mogelijk om een (betalende) passagier mee te nemen. De grootste bemiddelaar Blablacar is actief in geheel Europa met meer dan 20 miljoen gebruikers. In Duitsland wordt deze dienst nog meer gebruikt dan in Nederland.

Met de bus naar de kerstmarkt

Vanaf de eerste adventsweek in november tot nieuwjaar wordt in vrijwel alle Duitse plaatsen een traditionele kerstmarkt gehouden. In de grote steden van Duitsland zijn de vele kerstmarkten vrijwel dagelijks geopend. Een van de populairste kerstmarkten van Duitsland is de kerstmarkt van Keulen met meer dan 2 miljoen bezoekers.  Daarnaast worden ook de kerstmarkten van Münster, Aken en Düsseldorf door veel Nederlanders bezocht.  Veel busondernemingen bieden een dagtocht naar deze Duitse steden. De aanbiedingen zijn vaak goedkoop , een dagtocht naar de kerstmarkt van keulen bedraagt vaak niet meer dan € 20,- .

Een goedkope manier om eens goed gebruik te maken van de vele winkels die Keulen te bieden heeft.