Oostzeekust, ideaal om te fietsen

De Duitse Oostzeekust is voor onze Oosterburen de meest populaire vakantiebestemming. Aan de 1000 km lange kuststrook – van Denemarken tot Polen – bevinden zich ontelbaar uitgestrekte stranden en de mooiste Hanzesteden met schitterende architectuur en rijke historie. Steeds meer mensen ontdekken de Duitse Oostzeekust met de fiets. De lange kuststrook met prachtige eilanden leent zich uitstekend voor een zon- en zeevakantie. Maar de Oostzeekust biedt meer. Fietsliefhebbers kunnen er hun hart ophalen en een uitstekende fietsvakantie uitstippelen.

Fietsen langs de Duitse Oostzeekust

Oostzeekustroute
heerlijk fietsen langs de Oostzee

De Ostseeküstenradweg omvat de gehele kuststrook van de deelstaten Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern. De Oostzeefietsroute beslaat tussen 750 km en iets meer dan 1.100 km (inclusief de eilanden Fehmarn, Poel en Rügen), afhankelijk van de route die je kiest. Sla je de eilanden over dan verkort je de route naar 750 km. Het grootste deel van de route is geasfalteerd en loopt over speciaal daarvoor bestemde fietspaden, rustige landweggetjes, stadsovergangen en strandpromenades . In de voormalige deelstaat Mecklenburg-Vorpommern ligt minder asfalt en fiets je soms over kasseien of zand. Dit maakt de route ongeschikt voor de racefiets. De route loopt door een zeer vlak landschap, met sporadisch een gemakkelijk te nemen heuveltje. Het middenstuk tussen Lübeck en Stralsund is het populairst. Niet verwonderlijk want hier bevinden zich de schitterende Hanzesteden Lübeck, Wismar en Stralsund. Verder is deze route ideaal om te fietsen want veel paden zijn niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer en verder erg rustig.

Lübeck

Holstenpoort Lübeck
Holstenpoort Lübeck

De oude Hanze Lübeck behoort tot een van de mooiste steden van Duitsland. De binnenstad behoort al meer dan 30 jaar tot Unesco werelderfgoed. Loop niet alleen door de hoofdstraten, maar ontdek ook de vele zijstraatjes zoals de Hüx Gasse met de leukste winkeltjes en barretjes. De Holstenpoort is de “must see” van de stad. Zoals Keulen zijn Dom heeft, Berlijn zijn Brandenburger Tor en Dresden de Frauenkirche, zo heeft Lübeck de Holstenpoort. Deze stadspoort is tussen 1464 en 1478 gebouwd naar Nederlands model. Enerzijds diende het ter verdediging maar ook voor representatie van de stad. Het imposante bouwwerk maakt met zijn twee enorme torens van buiten veel indruk. In het poortgebouw bevindt zich het Holstentor Museum dat de geschiedenis van de stad laat zien. Zowel in de torens als op de verdiepingen zijn er verschillende tentoonstellingen die zeker de moeite waard zijn voor een bezoek. De collecties bevatten onder meer historische scheepsmodellen, bepantsering, wapens en koopwaar en geven een goed inzicht in de tijd van de Hanze.

Wismar

Oude Haven Wismar
Oude Haven Wismar

Dit prachtige stadje is een van de mooiste plaatsen aan de Oostzee. De trots van Wismar is de mooi geheel opgeknapte oude haven met kleine winkeltjes, cafés en restaurants. Bij de viskotters koop je direct vers gebakken vis en een broodje haring tegen zeer redelijk prijzen! In het havengebied worden regelmatig evenementen georganiseerd en dat maakt het tot een van de meest populaire steden van de Duitse Oostzeekust. Het centrum ligt op loopafstand van de oude haven. Wanneer je van de haven naar het centrum loopt is het aan te raden om dit langs het riviertje de Grube te doen. Bij de Schweinsbrücke bevindt zich het Stadtgeschichtliches Museum der Hansestadt Wismar im Schabbellhaus. In dit bijzondere museum wordt een beeld gegeven van de lokale geschiedenis vanaf 1300 tot heden. Geschikt voor kinderen (gratis toegang), drie verdiepingen met lift.

Stralsund

Marktplein Stadhuis Stralsund
Marktplein Stadhuis Stralsund

Stralsund is gezegend met een van de mooiste stadhuizen van Duitsland. Het gebouw opgetrokken uit baksteen heeft kenmerkende kleine torenspitsen die het marktplein domineren. De architectuur is licht en luchtig, indrukwekkend en krachtig. U kunt door het gebouw lopen via een zeer mooie gang naar de winkelstraat. Interessant is de binnenplaats met winkels en een gezellig restaurant!

Oceanum in Stralsund is een heel bijzonder museum met alle zeedieren van de Oostzee, veel informatie over de oceanen en de effecten van vervuiling . Bijzonder leerzaam, geschikt voor kinderen