Bezoek het balkon van Europa in Dresden (en twee andere prachtige steden)

Steden in Duitsland spreken tot de verbeelding. Wie de namen Bremen, Hamburg of Berlijn hoort vallen krijgt spontaan zin om richting Duitsland te vertrekken. Deze steden zijn prachtig en beschikken over een grote hoeveelheid aan diversiteit. Helaas behoren deze steden wel een beetje tot de plat gebaande paden, vooral door de gunstige ligging. Gelukkig is er in Duitsland nog veel meer te ontdekken. Laat ons je meenemen naar het Saksische gebied. Want in die uithoek kun je een hoop interessante steden bezoeken (in een relatief korte tijd).

Deze trip willen we laten beginnen in de  Florence aan de Elbe, de stad Dresden. Deze stad heeft in elke hoek wel een verrassing en kent een rijke historie. De stad is na Berlijn en Leipzig de grootste stad. Net als de andere twee steden heeft Dresden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog last gehad van hevige bombardementen.

De stad is toen helemaal platgebombardeerd door de geallieerden. Er was een totale wederopbouw nodig om de stad te herstellen. Dat dit goed gelukt is is een understatement. De manier waarop deze stad als een Feniks uit de as herrezen is maakt tot op de dag van vandaag nog steeds grote indruk. Om deze stad te bezoeken kun je natuurlijk vanuit Nederland de auto pakken. Maar dan heb je een behoorlijke rit voor de boeg, je doet er namelijk 8 uur over om er te komen. Dit is natuurlijk prima (en onderweg valt er genoeg te zien), toch willen we je voor deze trip iets anders adviseren. We gaan er voor het gemak even vanuit dat je in een kortere tijd een city trip wilt maken.

Het mooie is dat je namelijk direct op Dresden kunt vliegen. Je bent er dan in anderhalf uur. Zeker voor als je een midweek gaat of een lang weekend dan is een combinatie van vliegen en een auto huren bijvoorbeeld ideaal. Op deze manier kun je langs drie steden in drie landen in slechts drie a vier dagen. Met als middelpunt van de city trip dus de prachtige stad Dresden. Een trip die op deze manier dus ook nog eens relatief goedkoop kunt maken.

Dresden, in tweeën gedeeld door de rivier de Elbe

De stad bestaat uit twee gedeeltes, Altstadt (het zuiden) en Neustadt (in het noorden) en wordt opgedeeld door de rivier de Elbe. Altstadt bevat de bekendste bezienswaardigheden zoals paleis Zwinger, de Frauenkirche en Bruehlsche Terrasse of het “Balkon van Europa”zoals deze in de volksmond ook wel genoemd wordt.  Vanaf dit balkon kijk je over de prachtige rivier de Elbe maar ook naar andere steden (die behoorlijk dichtbij liggen)

Neustadt stamt dan weer uit meer uit het Barok tijdperk. Ondanks dat dit gedeelte de naam is dit gedeelte niet zo nieuw dus als de naam doet vermoeden. Toch kun je wel zeggen dat hier de nieuwe dingen gebeuren. Zo stikt het naast de museums ook van de koffietentjes en de barretjes en een winkelcentrum. Het is dan ook dit gedeelte van de stad waar de jongeren rondhangen. Dat maakt deze stad dan ook zo bijzonder, je kunt genieten van het klassieke Dresden in Altstadt, maar ook het modernere (nacht)leven ondergaan in Neustadt. Het is een perfecte stad om twee dagen te vertoeven.

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven, kun je vanuit Dresden twee mooie steden in twee andere landen bezoeken in slechts anderhalf uur.  We raden je daarom aan om in Dresden een  auto te huren en daarmee de buurlanden Tsjechië en Polen bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld naar Praag gaan of naar Breslau in Polen. Deze zijn perfect te bereiken vanuit Dresden. Wil je liever in Saksen blijven dan is Leipzig een goede keuze.Naar Berlijn is trouwens ook heel goed te doen   Als je twee dagen in Dresden blijft en vervolgens voor elke stad een dag uittrekt, heb je in een relatief korte tijd een behoorlijke vakantie te pakken. In dit artikel wilde we vooral even de nadruk leggen op Dresden, wil je meer weten over Leipzig, Breslau of Praag dan verwijzen we je even naar de website van tripadvisor bijvoorbeeld. Deze website heeft handige tips om je op weg te helpen.