Kerstmarkten in Duitsland steeds populairder bij Nederlanders

Vanaf de maand november worden in de meeste steden en dorpen van Duitsland weer de traditionele kerstmarkten georganiseerd. De kerstmarkten van Duitsland worden druk bezocht en Nederlanders bezoeken steeds vaker een grote kerstmarkt in een van de prachtige steden van Duitsland. Door de grote prijsverschillen tussen Nederland en Duitsland wordt een bezoek aan een kerstmarkt ook steeds vaker gecombineerd met een lekker dagje winkelen in Duitsland. In dit artikel bespreken we 4 leuke speciale kerstmarkten in Duitsland die een bezoek meer dan waard zijn.

Kerstmarkt van Xanten

De kerstmarkt van Xanten is weliswaar een kleine kerstmarkt, maar omdat Xanten niet ver van onze grens ligt is het voor een dagbezoek toch een goede keus. Xanten heeft een rijke historie als Romeinse garnizoensstad en bij de kerstmarkt worden vele verwijzingen naar dit thema gemaakt. De kerstmarkt van Xanten wordt bij de Dom op het marktplein gehouden. Rondom het marktplein bevinden zich exclusieve winkels en boetieks, en er zijn genoeg gezellige horecagelegenheden te vinden.

Kerstmarkt van Dortmund

De Dortmunders plaatsen elk jaar de grootste kerstboom van Europa op de Hansaplatz

Dortmund is een schitterende stad, met mooie winkelstraten zoals de Westenhellweg en bezienswaardigheden zoals theaters en musea. Ieder jaar lukt het de Dortmunders weer om een reusachtige kerstboom op de Hanzaplatz neer te zetten.  De kerstboom versierd met duizend lichtjes is met 45 meter waarschijnlijk de hoogste ter wereld. Met meer dan 300 kramen is de Kerstmarkt van Dortmund een van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Op de Alter Markt vindt iedere dag een showprogramma plaats en rijdt er een kindertreintje. Kortom, winkelen gecombineerd met een bezoek aan de kerstmarkt van Dortmund is zeker een bijzondere belevenis, ook voor kinderen

 

Striezelmarkt in Dresden

567. Dresdner Striezelmarkt. Foto: Sylvio Dittrich

De Striezelmarkt  in Dresden is vermoedelijk de oudste kerstmarkt van Duitsland. Op 19 oktober 1434 gaf de Saksische keurvorst Frederik II Dresden het recht om voor de Kerstviering een speciale vleesmarkt op de Altmarkt te houden. Dresden heeft maar liefst 9 kerstmarkten maar de Striezelmarkt is veruit de populairste. Jaarlijks bezoeken ongeveer 2,5 miljoen bezoekers de Striezelmarkt. In de weekeinden vindt er op de Striezelmarkt een speciaal programma plaats, te weten: het peperkoekenfeest, het kerststollenfeest, het piramidefeest en de Bergparade.  Het kerststollenfeest is heel bijzonder want dan wordt er een kerststol van maar liefst 300 kilo gebakken. Dresden ligt weliswaar niet echt dichtbij, maar het is toch echt de moeite waard om deze kerstmarkt eens te bezoeken. Van 27 november tot 24 december 2019.

Kerstmarkt in Münster

De Kerstmarkt van Münster behoort tot een van de oudste kerstmarkten van Duitsland en is met 5 locaties ook een van de grootste. De mooiste locatie is de volgens velen de Prinzipalmarkt. De statige patriciërshuizen met hun middeleeuwse arcaden worden verguld door een sprookjesachtige verlichting en geeft deze kerstmarkt een bijzondere ambiance. U vindt er bovendien antiquiteitenwinkels, exclusieve juweliers en boetiekjes.