Mooiste steden van Duitsland

Naast prachtige natuur beschikken onze oosterburen ook over prachtige steden, rijk aan architectuur en geschiedenis. De redactie van Goedkoop Duitsland maakte voor u een selectie van de mooiste steden van Duitsland. Kent u een stad die niet is genoemd maar zeker ook in dit rijtje thuishoort? Laat het ons weten.

Trier / Rheinland-Pfalz

Trier is de oudste stad van Duitsland. De Romeinse keizer Augustus gaf in het jaar 16 voor Christus opdracht om langs de Moezel een stad te stichten. Enkele historische bouwwerken uit de Romeinse tijd zoals de Porta Nigra en de basilica zijn zelfs nu nog te bewonderen, Trier beschikt over een prachtig marktplein met daaromheen mooie historische gebouwen. Niet alleen de stad is aantrekkelijk maar ook de ligging in het Moezeldal is bijzonder. De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van mooie fietstochten langs de Moezel. Trier is een levendige studentenstad waar altijd wel wat te doen is met veel gezellige kroegen en goede restaurants. Ook de moeite waard is een bezoek aan het geboortehuis van Karl Marx, de 19e eeuwse politieke filosoof en grondlegger van het Marxisme.  In het huis is nu het Karl Marx Museum gevestigd. Het marxisme wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht om een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van deze politieke stroming waarbij zeker ook de negatieve aspecten aan bod komen.

 

Rothenburg ob der Tauber / Beieren

Wie deze stad bezoekt maakt een tijdreis naar de middeleeuwen. Rothenburg is een van de weinige plaatsen in Europa die honderden jaren intact is gebleven. Bij een rondwandeling door dit bijzondere plaatsje kunt u zelf ervaren hoe de bewoners van dit stadje eeuwen geleden hebben geleefd. De beste manier om deze stad te ervaren is met een  rondwandeling over de nog geheel intacte stadsmuur. U wordt beloond met fantastische uitzichten op historische hoogtepunten, zoals het Plönlein en het Topplerschlösschen. Bent u een liefhebber van meer van zulke steden? Rothenburg ligt aan de Romantische Strasse. Deze toeristische route met een lengte van 385 km loopt  vanaf de rivier Main bij Würzburg richting de Alpen met als eindpunt het sprookjeskasteel Schloss NeuSchwannstein. Ook het nabij gelegen Dinkelsbühl heeft evenals Rothenburg een volledig middeleeuwse binnenstad. Rothenburg beschikt tevens over een paar interessante musea: zoals het misdaadmuseum, met een uitgebreide collectie historische folter- en executiewerktuigen en het weihnachtsmuseum met alles over de historische kerstviering.

 

Lübeck / Schleswig-Holstein

Het historische centrum van de Noord-Duitse stad Lübeck wordt omsloten door de rivier de Trave die 17 kilometer noordoosten van de stad in de Oostzee uitmondt. Dankzij deze gunstige ligging werd Lübeck in de middeleeuwen een van de meest welvarende steden van Europa en kon destijds uitgroeien tot de belangrijkste stad van de Hanze. De Hanze, een samenwerkingsverband van kooplieden, begon in de middeleeuwen met het afsluiten van een handelsovereenkomst tussen Hamburg en Lübeck. De welvaart van weleer is af te lezen in de prachtige historische gebouwen van de stad. De oude middeleeuwse stad met zijn gebouwen en verborgen steegjes is Unesco cultureel erfgoed. Een van de bekendste gebouwen van Lübeck is het Buddenbrook huis. In dit huis met een zeer rijke geschiedenis bevindt zich het Thomas en Heinrich Mann centrum.

 

München / Bayern

De Marienplatz is het centrale plein van München. De toeristen komen naar dit plein om van het bijzondere klokkenspel in de toren van het oude  raadshuis te genieten en van daaruit de stad te leren kennen. In de naast gelegen toren van het oude historische raadhuis bevindt zich het speelgoedmuseum.  Voor de Münchener is de Marienplatz het begin en eindpunt van de ‘Einkaufsbummel’ langs  de drie belangrijkste winkelstraten Kaufinger, Sendlinger en Maximilianstrasse.  München is natuurlijk vooral bekend van het grootste bierevenement ter wereld, het Oktoberfest.  Ruim 5 miljoen bezoekers per jaar komen op dit evenement af dat half september begint en doorloopt tot begin oktober. Helaas is door de coronacrises dit evenement voor 2020 afgelast. 

 

Dresden / Sachsen

Dresden was vóór de Tweede Wereldoorlog een van de mooiste steden van Europa. De geallieerden hebben de stad met zware bombardementen grotendeels verwoest. Het heeft tientallen jaren geduurd voordat het historische centrum weer enigszins was hersteld. Het belangrijkste monument is de Frauenkirche met de prachtige barokke koepel. Dresden leert u het beste kennen met een wandeling langs de oevers van de Elbe.