Fietsen in de Niederrhein, de achtertuin van Nijmegen

Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vrouw een driedaagse fietstocht gemaakt door Niederrhein in Duitsland. Omdat ik het zelf zo’n plezierig tochtje vond leek het me leuk nu ik voor deze blog schrijf om mijn ervaring te delen. Allereerst moest ik een route uitstippelen met vertrek en aankomst Nijmegen , de stad waar wij wonen. We besloten een driehoekje te maken met de hoekpunten Xanten, Venlo en Nijmegen. De overnachtingen in Xanten en Venlo werden daarna snel en gemakkelijk geboekt een boekingswebsite. De route heb ik zelf verder ingepland op de fietsplanner  een  handige fietsrouteplanner waar je online zelf je routes kunt inplannen.

Dag 1. Nijmegen Xanten

heerlijk fietsen langs de Niers
heerlijk fietsen langs de Niers

We volgen tot aan Millingen aan de Rijn de Waal met haar stelsel van dijkjes door de Ooij polder. De tocht is voor ons vertrouwd want de Ooijpolder is voor ons Nijmegenaren toch wel het plaatselijke wandel- en fietspark. In Millingen hebben we onze eerste stop voor een kopje koffie met een broodje. Na Millingen verlaten we Nederland en nemen de oude Drususdijk bij Duffelward richting Kleef. Hier ervaren wij de rust en de stilte van het Düffelward. Het zicht is ver wat een groot ruimte gevoel oplevert. In de verte doemen de stuwwallen bij Kleef met de imposante Zwanenburcht op. Na een korte stop in Kleef fietsen we richting het oude plaatsje Kalkar voor een bezoek aan de kruidentuin van het Schloss Moyland. Museum Schloss Moyland bezit een grote collectie van de kunst van Josef Beuss. We gaan richting het historische Kalkar en daarna door naar Xanten.

landelijke rust in de Niederrhein

Dag 2. Xanten via Geldern naar Venlo

Na een heerlijke stevig Duits ontbijt tuigen we onze fietsen weer op en fietsen zuidwaarts van Xanten richting Geldern. De Niederrhein is een prachtig fietsgebied. Voor ons Nederlanders ervaren we direct dat het toch veel rustiger is dan wat we gewend zijn in Nederland. Het gebied is prachtig om te fietsen met erg weinig verkeer . Rustig peddelen we naar het plaatsje Geldern. Hier is op zich niet zo heel veel te doen. Zoals de naam al aangeeft was dit de bakermat van de Hertogen van Gelre en behoorde samen met onze provincie Gelderland ooit tot het hertogdom Gelre. Het stadje laat overigens weinig van deze geschiedenis zien. Er is op zich niet veel te beleven. Van Geldern fietsen we door naar Venlo. Venlo is een prima uitgaansstad met café ‘s en restaurants waar het s’avonds goed toeven is . Het was erg mooi weer en hebben we buiten gegeten aan het terras.

Dag 3. Venlo naar Nijmegen

Van Venlo weer terug naar Nijmegen. Direct na Venlo kun je de kasteeltuinen in Arcen bezoeken. Ook hier weer een mooie route via de maasduinen. Een echte aanrader als je van de natuur wilt genieten. Met een flinke rugwind koersen we weer af op Nijmegen en proberen we de naderende onweersbui voor te blijven. Dankzij onze fietsrouteplanner hadden we vooraf een goed overzicht van de tocht.