Attractiepark Wunderland in Kalkar

Vlak over de grens bij ‘s Heerenberg ligt het attractiepark  Wunderland niet ver van het mooie historische plaatsje Kalkar. Hier heeft al al weer twee decennia geleden de Nederlandse ondernemer Hennie van der Most de voormalig kerncentrale (kweekreactor) Kalkar omgetoverd tot een heus attractiepark. Van het immense complex geeft alleen nog de reusachtige schoorsteen aan dat dit complex ooit voor een geheel ander doel was gekocht. De kweekreactor bleek een financieel fiasco –  vanwege de voortdurend oplopende kosten en gebleken onveiligheid van de reactor – moest met er uiteindelijk de stekker uit het project trekken. Van Der Most kocht het complex voor slechts 2,5 miljoen Euro, bespaarde met de aankoop de Duitse overheid voor de gigantische sloopkosten (schatting 1 miljard euro. Het park dat zich uitstrekt over 55 hectare heeft meer dan 40 attracties waaronder een achtbaan , botsboten, springkussens en draaiende teacups. Voor wie weinig angsten kent of hoogtevrees is er een gigantische zweefmolen die zich in de toren bevindt. Het toestel brengt je op een hoogte van maar liefst 55 meter en beloont de durfals met schitterende vergezichten tot ver in Nederland.

Ook wanneer het regent kun je prima terecht in het attractiepark Wunderland. In de nagebouwde jungle kunnen onze kleine tarzans de hele dag heerlijk stoeien. Voor de leergierigen is er het Brüter Museum. Hier wordt uitgelegd hoe vroeger de kernreactor had moeten werken en wordt op een speelse wijze inzicht gegeven in de wereld van de kernfysica.

Echt Goedkoper dan Nederlandse parken

Het park heeft een andere prijsstructuur dan de meeste bekende attractieparken in Nederland. Je betaalt aan de kassa de tickets maar daarna is het all inclusive. Koffie, thee limonade, ijsjes en natuurlijk friet: alles gratis! Ook voor het parkeren hoeft niet betaald te worden en met deze opzet is het attractiepark wanneer je uitgaat van een gezin met twee kinderen zeker 35% goedkoper dan vergelijkbare attractieparken in Nederland en Duitsland. Op de website van Wunderland Kalkar staat het allemaal nog eens precies voorgerekend.

Nog meer geld besparen

Wanneer u een bezoek brengt aan het atttractiepark Wunderland Kalkar kunt u ook nog eens extra profiteren van de prijsverschillen die er zijn tussen Nederland en Duitsland. De artikelen die vooral goedkoper in Duitsland zijn verzorgingsproducten, sterke drank en sigaretten. Als u terug rijdt via Kleve en Emmerich dan kun je in Kleve aan de Emmericherstrasse tanken, aan deze straat bevindt zich ook de supermarkten Aldi Süd en Kaufland. En vergeet vooral niet de auto goed vol te tanken. Bij een volle tankbeurt bespaart u ongeveer 6 tot 8 euro.

Kalkar historisch gezellig plaatsje in Niederrhein.

Ook is een bezoek aan Kalkar zeker de moeite waard. Kalkar is een bijzonder historisch stadje dat haar geschiedenis begint vanaf de Romeinse tijd. Vlakbij Kalkar bevond zich ooit een Romeinse legerplaats met ongeveer 480 ruiters. In 1280 kreeg Kalkar stadsrechten en sindsdien nam de bevolking geleidelijk toe. In 1580 had Kalkar ongeveer 5000 inwoners wat voor die tijd in vergelijking met andere steden veel was. Door de pest in 1599 werd de bevolking grotendeels gedecimeerd en verloor het ook haar economische betekenis. Interessante gebouwen is het raadhuis van Kalkar en de St Nicolaikerk. De kerk is gebouwd in de 15e eeuw en herbergt enkele belangrijke werken van religieuze beeldende kunst uit de vroege renaissance en de late gotiek.

De grote molen van Kalkar
De grote molen van Kalkar

Ook is de Kalkarer Mühle een bijzondere attractie. De historische windmolen is gebouwd in 1770 en in 1996 volledig gerestaureerd. De molen telt maar liefst 8 verdiepingen en torent daarmee boven de stad uit. De molen is te bezichtigen en bij voldoende wind wordt er graan gemalen. Op de begane grond is een café gevestigd. De Monrestrasse in het centrum van Kalkar is de belangrijkste winkelstraat van Kalkar.