Auto kopen in Duitsland

Een auto importeren uit Duitsland blijft een financieel aantrekkelijk optie. In 2011 werden ruim 90.000 auto’s geïmporteerd, in 2016 was dit aantal bijna verdubbeld tot bijna 180.000. In 2017 werden meer dan 200000 auto’s uit het buitenland geïmporteerd.

Waarom is een auto in Duitsland goedkoper?

Waarom zou u een auto gaan importeren uit Duitsland? Allereerst de prijs: op de auto wordt in Duitsland geen BPM geheven en zijn Duitse auto’s aanzienlijk goedkoper dan in Nederland.

Mercedes is een van de meest gewilde merken

De BPM is een belasting die wordt geheven over de aankoop van een nieuwe auto. De BPM heeft als grondslag de hoogte van de CO2 uitstoot van de auto en hoe meer CO2 uitstoot de auto heeft des te meer BPM je moet betalen. Iedereen die gebruik maakt van het Nederlandse wegennet moet BPM betalen. In Duitsland bestaat een dergelijke belasting niet en hierdoor is het prijsverschil tussen Nederlandse en Duitse auto’s behoorlijk groot. Dit geldt met name voor de populaire automerken, Mercedes, Audi en BMW. Let wel , als je een tweedehands auto importeert moet er nog steeds een deel van het BPM betaald worden, toch is het prijsverschil tussen een Nederlandse en Duitse occassion vaak nog steeds lucratief. Op de website van de belastingdienst kun je zelf uitrekenen hoeveel BPM je op een occassion nog moet afdragen.

Verder worden de Duitse auto’s geleverd met veel accessoires en onderhouden de Duitsers de auto’s ook beter waardoor een occassion meestal nog kwalitatief goed is. Natuurlijk is in Duitsland de keuze in tweedehands auto’s groter omdat Duitsland nu eenmaal een veel grotere automarkt is.

Wat is de beste keus?

De beste keus om een auto te kopen is het kopen van een zgn. “Jahreswagen” in het Nederlands “fabrieksoccassion”. Dit zijn auto’s die maar vaak weinig kilometers hebben gereden. Ze komen direct van de fabriek en zijn soms niet langer dan een jaar oud. Op de Nederlandse markt zijn ze schaars, in Duitsland is het aanbod groot. Het zijn de merken uit het hogere segment, zoals Mercedes, BMW en Audi. De aankoop van een jahreswagen geeft meestal de beste prijs / kwaliteit verhouding.

Je kunt zelf op zoek gaan naar een Duitse auto, er zijn hiervoor verschillende websites die zich richten op de verkoopmarkt voor tweedehands auto’s. Vroeger was het vaak niet mogelijk om op een geïmporteerde auto garantie te verkijgen. Tegenwoordig wordt er op bijna alle Duitse auto’s garantie gegeven en kun je bij alle dealers terecht.

Zelf doen of door een auto-impoteur laten uitvoeren

Duitse auto’s zijn echte hebbedingen

Je moet hier wel enigszins ervaring hebben in de autohandel en daarom is het ook voor de meeste aspirantkopers eenvoudiger om het importeren over te laten aan een gespecialiseerde auto-importeur. Een auto importeren brengt nogal wat papierwerk met zich mee en het scheelt je veel tijd als je dit aan een specialist overlaat. Uiteraard betaalt u dan wel een commissie over de waarde van de auto aan de importeur. Als alle kosten in acht worden genomen, zoals Nederlandse BPM , de eventuele keuringen en het transport van de auto naar Nederland dan blijkt toch dat een gekochte Duitse Auto meestal behoorlijk goedkoper is dan de Nederlandse equivalent.