Winkelen in Aken

Aken is een leuke stad die zich prima leent voor een dagje uit. U kunt er heerlijk langs de honderden winkels en boetiekjes in het centrum struinen. Vooral een bezoek aan de toeristische trekpleister de Dom en het genieten van de lokale lekkernij Aachener Printen mag u niet achterwege laten.

Marktplatz Aken

Door de ligging vlakbij de Nederlandse grens heeft Aken ook een regionale functie voor het zuidoostelijke deel van Limburg met ruim 240.000 inwoners (Parkstad). Aken is bij uitstek een stad om lekker langs de vele kledingboetiekjes bij de Dom te flaneren. Naast de grote traditionele winkelketens zijn ook de kleine ambachtelijke winkels goed vertegenwoordigd. Rond de majestueuze Dom van Aken bevinden zich vooral leuke kledingboetiekjes, zoals de herenmodezaak Carl Kaufmann. De Annastraβe biedt veel kledingspeciaalzaken met accessoires.

Wie het typische Akense Printen eens wil proeven kan terecht in de vele bakkerijen die in de Annastraβe zijn gevestigd. In de directe nabijheid van de Elisenbrunnen bevindt zich de Elisen Galerie. In dit winkelcentrum zijn veel chique modezaken gevestigd. Naast het winkelen biedt dit winkelcentrum ook veel op culinair gastronomisch gebied.

Koopzondagen in Aken

koopzondag Coesfeld

Koopzondag in Coesfeld Winkels zijn geopend van 13:00 tot 18:00 uur


De Adalbertstraβe is de grootste winkelstraat van Aken en loopt dwars door het centrum van de Elisenbrunnen naar de St Aldalbertkerk. Het assortiment in deze winkelstraat is zeer divers, u vindt er de bekende winkelketens, schoenenzaken en een Galeria Kaufhof warenhuis. Ook de zijstraten Holz- en Dahmengraben geven goede mogelijkheden om te winkelen.

Winkelcentrum Aquis Plaza

Saturn in Aqui Plaza

Het grootste winkelcentrum van Aken is het in 2015 geopende Aquis Plaza. Dit winkelcentrum ligt direct aan de Adalbertstraβe. In dit winkelcentrum zijn ongeveer 130 winkels gevestigd, voornamelijk op het gebied van mode en accessoires. Bekende winkelketens zijn Engbers, Zara, Liebeskind en Collosseum. Aqui Plaza ligt vlakbij het centraal station en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het winkelcentrum is daarnaast ook goed bereikbaar met de auto en beschikt over ongeveer 600 parkeerplaatsen en ook in de nabije omgeving van het Aquis Plaza zijn veel parkeerplaatsen beschikbaar.

Dom van Aken

Een bezoek aan Aken mag niet voorbij gaan zonder een bezoek te brengen aan de prachtige Dom. De majestueuze kathedraal maakte ooit deel uit van het enorme kasteelcomplex (Palts) van Karel de Grote. Van de oorspronkelijke gebouwen zijn alleen de Dom en de toren van het Raadshuis overgebleven. Aken was de lievelingsstad van de grote Europese vorst en hij liet zich dan ook in de Dom begraven. De Dom is een van de weinige bouwwerken in Aken die niet werd verwoest door geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1964 werd de Dom het eerste monument van Duitsland dat een Unesco werelderfgoedstatus kreeg. Een andere bezienswaardigheid van Aken is het prachtige raadhuis dat stamt uit de 14e eeuw. Het raadhuis is te bezichtigen en er worden rondleidingen met een gids georganiseerd.

Kerstmarkt Aken

Openingstijden Kerstmarkt

20 november t/m 23 december 2020
dagelijks 11:00 – 21:00 uur
23 december: 11:00 tot 20:00 uur

De beste tijd om een bezoek te brengen aan Aken is natuurlijk rond de kersttijd. Het historische centrum geeft dan altijd een bijzondere sfeer aan de vele winkels en zorgt dat het winkelen een unieke kerstbeleving wordt. Tijdens de kerstperiode zijn er diverse touroperators die tegen een zeer aantrekkelijk tarief dagtochten organiseren naar de kerstmarkt van Aken. Aken is met het openbaar vervoer te bereiken via Heerlen. Vanaf Heerlen vertrekt er om het uur een stoptrein via Herzogenrath naar Aken. Gaat u met de auto naar Aken dan dient u een milieusticker te hebben.