Kopen van een Lederhosen en Dirndl

Wie de afgelopen jaren het Oktoberfest in München heeft bezocht moet het zijn opgevallen dat vooral de jeugd zich laat zien in de traditionele klederdracht van de oostelijke Alpen. De Lederhosen en Dirndl zijn weer helemaal in en worden nu juist gedragen door jongeren.


In Nederland is het dragen van klederdracht nog slechts gangbaar in oorden waar dominees en pastoors nog enig gezag hebben. En dan zijn het uitsluitend nog de alleroudsten onder ons die zich in een Brabants boerenkieltje, Volendamse streepte baai of de Spakenburgse kraplap durven te vertonen. Meestal een bezienswaardigheid voor toeristen zodat er nog iets aan te verdienen valt. Wat natuurlijk ook opvalt is dat Nederlandse klederdracht beslist niet lekker past maar juist bedoeld lijkt om het lichaam te beteugelen en in te snoeren. Kortom: In Nederland is het dragen van traditionele kleding zo goed als passé.

kant en klare dirndls te koop

Hoe anders is dit in Beieren; daar is het dragen van de traditionele Lederhose en Dirndl al decennialang aan een opmerkelijke opmars bezig. De traditionele kleding uit de oostelijke Alpen wordt steeds vaker door jongeren als uitgaanskleding gedragen. Voornaamste aanjager van dit fenomeen is het jaarlijkse Oktoberfest in München waar het dragen van een Lederhose en Dirndl bijna als kledingvoorschrift geldt. Nog enkele decennia geleden werd een drager van de Lederhose gezien als extreem conservatief. Iemand die met de rug naar de samenleving stond. Maar blijkbaar heeft de Beierse jeugd inmiddels genoeg van de culturele eenheidsworst. Men is weer trots op producten met een lokaal of regionaal karakter en het dragen van klederdracht is bij uitstek een uitdrukking hiervan.

Vrouwen let op waar u de strik plaatst. Dirndl is niet alleen zomaar een jurk maar vervult ook een belangrijke functie in het sociaal verkeer. Plaatst u de strik achter de rug dan bent u weduwe, plaatst u de strik links dan bent u vrijgezel, rechts is bezet, en vóór bent u nog maagd.

Modedesigners zijn inmiddels bij de trend aangehaakt. Ieder jaar brengen ze nieuwe kledinglijnen op de markt. Vooral voor vrouwen is de Dirndl een kledingstuk waarin men gezien mag worden. De jurk met laag uitgesneden decolleté, de korte pofmouwen en de rok tot over de knie heeft zeker een sexy uitstraling.


Gelukkig hoeft u niet meer naar Beieren voor het kopen van een Lederhose of Dirndl. Door de grote vraag is er steeds meer aanbod in Lederhosen en Dirndl. Het loopt van goedkope confectie zoals bij Galeria Kaufhof, C&A, Esprit of Lodenfrey en Angermaier in München met exclusief op maat gemaakte kledingstukken variërend tussen € 500 en €1500,- .

Goede speciaalzaken in de buurt van Nederland.

Landhausmode Astrid Biesemann Kevelaer

Schlusen trachtenmode Xanten