Carnaval zet Keulen op zijn kop

Duitsers zouden geen gevoel voor humor hebben? Wie dit durft te beweren heeft nog nooit carnaval in Keulen bezocht. Vijf carnavalsdagen lang nemen de ‘Jecken’ (gekken, carnavalvierders) Keulen in bezit. Het knotsgekke Keulse carnaval trekt jaarlijks steeds meer ‘Jecken’ uit Nederland  om te ontstressen en volledig uit de bol te gaan. Naast de kerstmarkt is carnaval een van de grote evenementen van de Rijnstad en met meer dan 1,5 miljoen bezoekers het grootste carnaval ter wereld.

Het Keulse carnaval kent ieder jaar een vast programma dat is gebaseerd op historische tradities. Het carnaval zoals wij dat nu kennen in Keulen dateert van 1823. Voor die tijd was het carnaval ongeorganiseerd en werd het nogal losbandig gevierd, dit tot grote ergernis van de kerk en het lokale bestuur. In dat jaar werd het “festordende komitee” opgericht dat tot doel had om het ongeorganiseerde carnaval een nieuwe richting en inhoud te geven. Het belangrijkste was de organisatie van een grote carnavalsoptocht door de stad.   In de loop der jaren is het Keulse carnaval uitgegroeid tot een uniek cultureel spektakel. Het Rheinlandsche Karnaval  geniet nu de status van Unesco immaterieel cultureel erfgoed. Het feest wordt gevierd  in de vele (buurt)cafés, daarnaast trekt een groot evenement als Rosenmontag bijna 1 miljoen bezoekers.

Weiberfastnacht donderdag 20 februari 2020

Carnaval in Keulen opent met de ‘Weiberfastnacht’ op donderdagochtend vanaf 11:11 uur. In Keulen en omstreken is het die dag een onofficiële feestdag. In de meeste kantoren wordt vanaf vroeg in de middag niet meer gewerkt. Zoals de naam al aangeeft nemen de vrouwen Keulen in bezit. Mannen die het op deze dag wagen om een stropdas te dragen zijn gewaarschuwd, de Kölsche Weiber mogen u de zelfs de das afknippen. De beste plekken om Weiberfastnacht te vieren is in de  Altstadt, Südstadt en de Zülpicher Straße. Wil je die dag meevieren? Jecken worden geadviseerd om vooral vroeg te vertrekken, want al in de vroege middag zijn de meeste cafés en straten overvol. Nieuw dit jaar is een carnavalsparty met podiumprogramma aan de Tanzbrunnen, dat wordt georganiseerd door Radio Köln-Bühne.

Sternmarsch vrijdag 21 februari 2020

Van oudsher was carnavalsvrijdag een vrije dag die men gebruikte om nog bij te komen van de Weiberfastnacht. De laatste 10 jaar wordt op vrijdag de ‘Sternmarsch’ georganiseerd. Een optocht dat is samengesteld uit 44 wijkverenigingen trekken vanaf de Eisenmarkt, richting Heumarkt, Laurensplatz richting de Altermarkt in  het centrum. Op de Altmarkt wordt daarna een uitgebreid podiumprogramma georganiseerd met verschillende optredens van diverse (lokale) artiesten. De Sternmarsch start vanaf 18:00 uur.

Schull- und Veedelszöch zondag 23 februari 2020​

Schull- und Veedelszöch is een optocht door de binnenstad van allerlei buurtcomités (sport)verenigingen en van zo’n 50 Keulse scholen.

Rosenmontag maandag 24 februari 2020

Het absolute hoogtepunt van het carnaval is Rosenmontag. Een kilometerslange stoet van carnavalswagens baant zich een weg door de stad om te eindigen in het centrum. Elke wagen beeldt een maatschappelijk thema uit waarmee flink de draak wordt gestoken. De Rosenmontag start vanaf 10:00 uur

Was man macht und nicht macht.  DO’s And Dont’s

Het carnaval is een feest voor jong en oud en het gaat er vooral om om veel lol te maken. Soms zijn er toch malloten die denken dat dit een mooie gelegenheid is om eens goed de beest uit te hangen. Maar wie zich niet aan de regels houdt moet er rekening mee houden dat die opgepakt kan worden want het toezicht is streng. Op www.koeln.de wordt duidelijk aangegeven wat er van een Jecke wordt verwacht.

  • Comazuipen, publieke vrijpartijen en wildplassen zijn in strijd met de wet
  • Drankjes netjes afrekenen. Het niet afrekenen van een versnapering wordt in de Duitse wet niet gezien als diefstal maar als bedrog/oplichting en dat wordt zwaarder gestraft.
  • Wil je verkleed gaan als zelfmoordterrorist, Adolf Hitler of je pak vol hangen met nazi-symbolen dan kun je beter thuis blijven. Ook als supporter van Borrussia Mönchengladbach wordt je komst in Keulen niet erg op prijs gesteld.

Tips voor Carnaval

Als je carnaval wilt vieren in Keulen moet je rekening houden met de enorme drukte. Vooral op Rosenmontag zijn er al meer dan 1,5 miljoen bezoekers  Er wordt aangeraden om niet met de auto te komen maar met het openbaar vervoer.