Vuurwerkverkopers waarschuwen tegen Duits vuurwerk

Op diverse websites van Nederlandse vuurwerkverkopers waarschuwt men voor de gevaren van Duits vuurwerk.   Men stelt onomwonden dat het vuurwerk kopen in Duitsland illegaal is en strafbaar.  Dit is echter niet juist.  

Duits vuurwerk soms de helft goedkoper dan in Nederland

De Nederlandse vuurwerkhandel ziet al enige jaren een deel van de omzet verdwijnen richting Duitsland. De Nederlanders kochten in 2015 al behoorlijk wat vuurwerk in de grensregio. De verwachtingen  voor 2016 liggen nog beduidend hoger.  De Nederlandse vuurwerkhandel  reageert op deze ontwikkeling door ook in Duitsland een vuurwerkwinkel te starten.  Zo zit er al jaren een vuurwerkwinkel in Wyler net over de grens bij Nijmegen  die uitsluitend Duits vuurwerk verkoopt.

Een ander deel van de winkeliers waarschuwt  voor de gevaren het kopen van vuurwerk in Duitsland. Het vuurwerk zou illegaal zijn en het transporteren van Duits vuurwerk  naar Nederland verboden.   Consumenten hebben weinig kennis van de regelgeving omtrent het kopen en importeren van vuurwerk in Duitsland.  Deze is vastgelegd in het vuurwerkbesluit en laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Men mag wel degelijk vuurwerk kopen in Duitsland mits men wel rekening houdt met regels zoals die bepaald zijn in het vuurwerkbesluit.   De belangrijkste punten zijn. Niet meer dan 25 kg aan vuurwerk vervoeren en vuurwerk moet voorzien van Nederlandse handleiding en men dient het transport aan te melden bij de Inspectie van de Leefomgeving.  Ook zijn de verkoopdagen voor vuurwerk  in Duitsland gelijk aan de Nederlandse.

Uiteraard zijn er malafide praktijken in zowel Nederland als Duitsland met vuurwerk.  Dit is vooral vuurwerk dat zowel in Duitsland als in Nederland niet verkocht mag worden.   Het gaat hier dan om extreme harde knallers zoals strijkers, vlinders en cakes met teveel buskruit of flashkruit.  Als je echter geen risico wil lopen en toch vuurwerk in Duitsland wilt kopen kun je dit het gemakkelijkste doen in een Duitse supermarkt , zoals de lidl, Aldi, Netto . Deze supermarkten verkopen kwalitatief goed vuurwerk dat ook nog eens goed geprijsd is.  Strijkers en ander gevaarlijk spul zul je er zeker niet aan treffen.