Vuurwerk kopen in Duitsland

Oud en Nieuw is in aantocht en veel Nederlanders verheugen zich nu al om straks een paar honderd Euro aan vuurwerk weg te knallen. Persoonlijk heb ik het niet zo op die klappers; ik drink liever een extra wijntje en maak de rest over aan een goed doel. Ik verbaas me dan ook elk jaar weer over het gegeven dat sommige Nederlanders zelfs een maandsalaris verstoken voor vuurwerk. Zo is er nu ook het fenomeen dat veel Nederlanders die in de grensregio wonen massaal het vuurwerk in Duitsland kopen. Je mag in Duitsland vuurwerk kopen maar er gelden wel speciale regels als je vuurwerk meeneemt naar Nederland.

Waarom is het Duitse vuurwerk goedkoper?

De verkoopregels voor vuurwerk zijn in Nederland een stuk strenger. Alle verkooppunten die in Nederland vuurwerk verkopen moeten voorzien zijn van een sprinklerinstallatie, dat verhoogt de kostprijs. Sommigen beweren ook dat de winstmarges voor vuurwerk in Nederland een stuk hoger liggen omdat het om een emotieverkoop gaat. Het maakt de Nederlander eigenlijk niet zo veel uit wat hij er uiteindelijk voor betaalt, vuurwerk afschieten hoort gewoon bij onze nationale traditie. Verder draagt natuurlijk het lagere BTW tarief ook bij –  weliswaar marginaal –  aan de goedkopere prijs voor vuurwerk in Duitsland.

Waar en wanneer kan je vuurwerk kopen?

Duits vuurwerk soms de helft goedkoper dan in Nederland

Duitsland hanteert voor de verkoopdagen van vuurwerk dezelfde regels als in Nederland. Uitsluitend de 3 verkoopdagen vóór 1 januari mag er vuurwerk worden verkocht. Zowel in Duitsland als in Nederland is er op de zondag géén vuurwerk verkoop.

Voor 2022 begint de verkoop van vuurwerk op donderdag 29 december. 

In Duitsland verkopen de meeste supermarkten, zoals de Aldi, Rewe, Kaufland en de Lidl gewoon vuurwerk. In Nederland is het ondenkbaar dat je vuurwerk zou kunnen kopen bij bijvoorbeeld Albert Heijn. In Duitsland mag vuurwerk van categorie 2 alleen verkocht worden aan personen van 18 jaar en ouder.

Wat is de kwaliteit van het vuurwerk in Duitsland?

Het vuurwerk dat verkocht wordt in Duitsland is niet hetzelfde als in Nederland. De vuurpijlen mogen  een kruitinhoud hebben van 20 gram terwijl dat in Nederland 40 gram is Ook cakes, vuurwerkpotten mogen in Duitsland net als in Nederland maximaal 500 gram zijn.Traditioneel is het vuurwerk in Duitsland meer gericht op het siereffect dan op het echte knalwerk.

Wat zijn nou precies de regels voor het kopen en meenemen van vuurwerk in Duitsland?

In Nederland is dit geregeld in het vuurwerkbesluit;

  • Je mag geen vuurwerk invoeren dat niet voldoet aan de door Nederlandse wet gestelde eisen
  • Je mag niet meer dan 25kg vuurwerk invoeren
  • Je mag niet meer dan 25kg vuurwerk per auto vervoeren
  • Je mag alleen consumentenvuurwerk invoeren
  • Het vuurwerk moet voorzien zijn van een Nederlandse Handleiding.
  • Het vuurwerk moet het opschrift hebben “geschikt voor particulier gebruik”.
  • Je mag vuurwerk ook niet invoeren buiten de periode van de 3 verkoopdagen.
  • Als je vuurwerk importeert moet je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).  Dit staat nog in het vuurwerkbesluit maar volgens een attente lezer wordt het vuurwerkbesluit gewijzigd en geldt dit alleen voor importen van vuurwerk boven de 25 kg.

veiligheid

Bovenal geldt natuurlijk dat vuurwerk gevaarlijk kan zijn en je bent dan ook een “rund als je met vuurwerk stunt”. Neem dus bij het afsteken van vuurwerk altijd de geldende veiligheidsregels in acht en bescherm je ogen met een speciale veiligheidsbril.