Winkelen in Emmerich

Emmerich is de eerste Duitse stad aan de Rijn als je vanuit Nederland de Rijn volgt. Het ligt slechts op enkele kilometers van ’s-Heerenberg. Vanwege de lagere prijzen én de nabijheid van de Nederlandse grens gaan veel Nederlanders – voornamelijk uit Liemers en Achterhoek – regelmatig voor dagelijkse boodschappen en om te tanken naar Emmerich. Meestal wordt er extra drank en tabakswaren ingekocht.

Emmerich am Rhein vanuit het oosten

Aan de rand van de stad Emmerich zijn de grote discountsupermarkten gevestigd. Komend vanuit ‘s-Heerenberg is de eerste supermarkt die u treft een vrijwel gloednieuwe (2019) Aldi Süd.

De supermarkt beschikt over een groot parkeerterrein en de relatief ruime paden maken dat je er prettig kunt winkelen. Dichter bij het centrum (Eltener Strasse) is er een redelijk grote LIDL-vestiging. Voor degene die Emmerich voorbijrijdt en de brug oversteekt, is er gelegenheid om te winkelen bij Kaufland in Kleve. Voor veel Nederlanders is deze supermarkt inmiddels een begrip. [link naar kaufland]
Het winkelcentrum van Emmerich is niet groot. Er zijn bekende winkelketens, zoals Ernstings Family en C&A, maar er zijn ook gespecialiseerde winkels als Thesing Schuhmode, Butik Emmerich, Alexander Herrenmode. Aan de Rheinpromenade is de bekende snoepwinkel Katjes-Shop gevestigd. Katjesdrop is als snoepgoed een begrip bij veel oudere Nederlanders. De dropfabriek begon ruim een eeuw geleden in Emmerich en bestaat nog steeds als snoepfabriek. Katjesdrop wordt nog steeds gemaakt en alle artikelen van deze snoepfabriek zijn te koop in de winkel.

Steinstraße Emmerich

Koopzondagen

De koopzondagen in Emmerich zijn verbonden met een stadsfeest.

Op dit moment zijn er op korte termijn géén koopzondagen bekend. Check deze website voor updates.

Rijnpromenade

Rijnpromenade Emmerich

Emmerich werd in de oorlog bijna volledig verwoest en het historische karakter van het kleine Hanzestadje is hierdoor verloren gegaan. Het huidige winkelcentrum maakt daardoor voor sommigen een minder aantrekkelijke indruk. Maar gelukkig beschikt de stad over een mooie Rijnpromenade. Naast het gebruikelijke winkelpubliek tref je toerfietsers en wandelaars die er een tussenstop maken. De promenade is nu volledig voetgangersgebied met bloemen, water en plaatsen om te zitten, te ontspannen en te genieten van het uitzicht over de majestueuze Rijn en langste hangbrug van Duitsland. De grootste en drukste rivier van Europa bereikt hier zijn breedste loop. Er zijn veel restaurants en cafés langs de Rijnpromenade. Aan deze promenade zit ook het toeristenbureau waar je veel informatie over Emmerich en omgeving kan krijgen. Verdere bezienswaardigheden in Emmerich zijn het Rijnmuseum – het grootste maritieme museum aan de Nederrijn – de kerken, het Museum van Coffee Technology.

Rheinmuseum

Het Rheinmuseum is in 1964 ontstaan uit het voormalige museum voor lokale geschiedenis van de stad Emmerich. Het museum is een maritiem museum en geeft in voorwerpen en foto’s een overzicht van het dagelijkse leven en werk aan de grootste rivier van Duitsland én Nederland. De ontwikkeling van de Rijnvaart wordt getoond aan de hand van meer dan 150 scheepsmodellen. Talrijke scheepsaccessoires, ankers, bellen en scheepslampen en een originele eenmansonderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog zijn er te zien. Radarsystemen, een scheepssimulator en een stuurstand maken het aanbod compleet.

https://www.rheinmuseum-emmerich.de/

Museum voor koffietechnologie

Een ander museum wat leuk is om te bezoeken is het museum voor koffietechnologie.
150 jaar geleden begonnen 3 ondernemers uit Emmerich een machinefabriek en legden zich toe op apparatuur voor het verwerken van koffie. De onderneming groeide uit tot een speler op wereldmarktniveau op het gebied van de koffietechnologie. De bezoeker krijgt informatie over de geschiedenis van koffie – van teelt tot bereiding, koffiebrandproces en de daarvoor benodigde machines. Veel van deze brandmachines zijn te zien in dit unieke koffiemuseum.

https://www.probat.com/unternehmen/ueber-uns/museum-fuer-kaffeetechnik/