Real Supermarkt in Rees

Op verzoek van enkele lezers zijn we de afgelopen week gaan winkelen in de Real Supermarkt in Rees. Wij waren zelf natuurlijk ook nieuwsgierig geworden waarom deze supermarkt de laatste tijd zo in de belangstelling staat. Real supermarkt is voor Nederlanders geen bekende supermarkt in vergelijking met Lidl en Aldi, die al jaren actief zijn in Nederland. In de grensregio met Nederland zijn 3 Real supermarkten gevestigd. Er is een Real in Rees, Bocholt en in Rheine.

ook voor koelkasten, magnetrons en wasmachines kun je bij Real in Rees terecht

De Real Supermarkt in Rees is gevestigd op een industrieterrein bij het Rijnstadje. Het is geen supermarkt zoals wij die in Nederland gewend zijn, maar een zogenaamde hypermarkt. Dit is een grote supermarkt in combinatie met warenhuis. In de Real hypermarkten worden naast levensmiddelen, drogisterijartikelen, kleding, schoenen en speelgoed ook onder andere koelkasten, wasmachines, magnetrons, koffiezetapparaten, pannen, fietsen, auto-accessoires en kantoorartikelen verkocht. Ook is er een – weliswaar kleine – afdeling met boeken.  In Nederland zijn dergelijke hypermarkten zoals Real niet te vinden omdat gemeenten de verkoop van levensmiddelen buiten de bebouwde kom afwijzen en dit meestal hebben vastgelegd in een gemeentelijke verordening. In Duitsland zijn ongeveer 300 Real hypermarkten. Als we kijken naar de omzet dan zit de Real in Rees bij de top 100.

Real Supermarkt in Rees heeft maar liefst 60.000 artikelen in het assortiment. Het totale vloeroppervlak is ongeveer 6000 m2. Nog enkele cijfers: er werken ongeveer 120 mensen en dagelijks komen er maar liefst 70 tot 80 vrachtwagens de spullen bij Real aanleveren. De producten die verkocht worden zijn over het algemeen artikelen waar veel vraag naar is. Het zijn de meest gangbare artikelen in de segmenten die de supermarkt keten verkoopt.

Volgens de manager Ulrich Schuchardt weten steeds meer Nederlanders de weg naar Real te vinden: In 7 jaar is het aandeel van Nederlanders aan de omzet gestegen van 4 naar 12 procent. In 2015 wordt een stijging naar 14 procent verwacht. “Niet verwonderlijk, de prijs van vlees, sterke drank, wasmiddelen en drogisterijartikelen is bij ons 50% goedkoper dan in Nederland. Er zijn Nederlanders die zelfs meer dan 100 kilometer rijden om bij ons te komen winkelen”,  zo verklaarde Schuchardt in de krant Der Westen. De meeste Nederlandse klanten komen uit de Achterhoek, omdat Rees voor hen nog redelijk dichtbij is. De winkel heeft daarom ook al een Nederlandse facebookpagina opgezet.

Real Supermarkt biedt volop ruimte om te winkelen

Bij binnenkomst is het eerste wat opvalt de enorme ruimte die het gebouw biedt. De levensmiddelen bevinden zich links en de warenhuisartikelen aan de rechterkant in het pand.
De verse groenteafdeling is bescheiden en de prijzen leken ons niet echt laag, met weinig aanbiedingen. Wel lagen er ook biologische producten in de schappen. Het aanbod van diepvriesproducten is enorm . Voor mensen die van ver komen lijkt het niet zo zinvol om hiervan grote hoeveelheden in te kopen omdat het meestal ontdooid is voordat je thuis bent. Voor grote drankinkopen is het een prima supermarkt. Het aanbod van de Duitse biersoorten is groot. De prijzen van bier en sterke drank zijn in Duitsland goedkoper door vooral de lagere accijns. We kochten een mooie fles Ierse Whiskey voor een zacht prijsje.

Openingstijden Real Rees

Real is geopend van maadag t/m zaterdag van 8:00 uur tot 22:00 uur

Of het aan het Real ligt weten we niet maar Rees heeft voor winkelliefhebbers weinig te bieden. Het aanbod van winkels in het stadje is beperkt. Wel bijzonder en zeker een bezoekje waard is de fraaie Rijnpromenade.  De promenade nodigt uit tot een wandeling langs de Rijn en als het weer het toelaat een drankje op een van de vele terrasjes.