extra koopzondagen in Nordrhein-Westfalen

Als gevolg van de coronacrisis zijn in Duitsland verschillende maatregelen genomen om de lokale economie te stimuleren en een mogelijke economische depressie af te wenden. Sinds 1 juli is de BTW zowel in het hoge als in het lage tarief al met enkele procenten verlaagd. De regering van de grootste deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft besloten om de winkelopenstelling te verruimen met 4 extra koopzondagen. In de deelstaat Niedersachsen– dat grenst aan de provincies Overijsel, Drenthe en Groningen – houdt men eenzelfde maatregel nog in beraad.

koopzondag in Kleve centrum
koopzondag in Kleve centrum

4 extra koopzondagen

De deelstaatregering van Noord-Rijn Westfalen (NRW) heeft besloten dat gemeenten 4 extra koopzondagen in het tweede halfjaar van 2020 mogen organiseren. De reden is dat er in veel plaatsen als gevolg van de coronacrisis koopzondagen in het voorjaar zijn afgelast. Men wil ook tegemoet komen aan de detailhandel om de omzetverliezen die de winkeliers hebben opgelopen weer in te halen. Verder hoopt men door deze maatregel de zeer drukke zaterdagen te kunnen ontlasten, omdat er dan ook op de zondag gewinkeld kan worden. Vooral in de grote steden in het Ruhrgebied is het op de zaterdag extreem druk.

coronacrisis

Extra koopzondagen zal het risico op besmetting met het coronavirus verminderen, zo is de redenering. Het totale verlies van de fysieke detailhandel als gevolg van de coronacrisis wordt geschat op 10%. De detailhandel bevindt zich in zwaar weer en voor veel winkels dreigt sluiting met een ontslaggolf van winkelpersoneel. Daarentegen zijn de internetverkopen in dezelfde periode met 20% gestegen. Vooralsnog is de deelstaat NRW de enige deelstaat in Duitsland waar extra koopzondagen zijn toegestaan. Nedersaksen staat open voor uitbreiding. Andere deelstaten zijn terughoudender of weigeren uit te breiden, zoals Beieren. Het is overigens aan de gemeenten en de winkels zelf of men van deze verruiming van de openstelling gebruikt maakt.

Een volledig overzicht van alle komende koopzondagen in de Duitse grensregio vindt u bij Winkelen in Duitsland

De vakbond Verdi is – zoals verwacht – tegen het winkelen op zondag. De maatregelen mogen niet alleen om economische redenen worden uitgevoerd. De bescherming van werknemers in de detailhandel, die aan enorme spanningen worden blootgesteld, moet prioriteit hebben.  

Op dit moment mogen winkels in Nordrhein-Westfalen maximaal 8 niet-opeenvolgende zondagen of feestdagen geopend zijn vanaf 13:00 uur en maximaal 5 uur.

De consumentenprijzen in Duitsland zijn het eerste halfjaar gestegen.

BTW-verlaging

Ook door de tijdelijk BTW-verlaging probeert de landelijke regering de economie verder te aan te jagen. Uit de eerste gegevens blijkt dat deze maatregel niet het gewenste effect heeft. Veel ondernemingen kiezen ervoor om de verlaging niet door te berekenen aan de consument. Ook zijn door de coronacrisis veel grondstoffen en importproducten juist duurder geworden. Vooralsnog merkt de consument nog weinig van deze stimuleringsmaatregelen.