Vanuit Groningen gemakkelijk en snel met de trein naar München

Het wordt voor Groningers gemakkelijker om met de trein naar München te gaan. Vanaf 3 juli opent de Duitse spoorwegen DB Deutsche Bahn een tijdelijke route van Norddeich aan de Oost-Friese kust naar München. Dit is geen boemeltje maar de hogesnelheidslijn ICE gaat op dit traject rijden. Met een topsnelheid van 300 kilometer per uur wordt de afstand binnen 5 uur afgelegd. De ICE trein blijft tot en met september rijden op het traject.

supersnelle ICE trein, foto: Superalbs wikimediacommons

Groningers kunnen het beste opstappen in Leer dat dichtbij de Nederlandse grens ligt. De afstand van de stad Groningen naar Leer is ongeveer 60 km. Daarna vertrekt de trein met een maximumsnelheid van 300 km/uur richting het zuiden. Voor de aankomst in München worden de volgende plaatsen aangedaan: Münster, Hamm, Paderborn, Kassel en Würzburg. In de ICE moeten de plaatsen wel gereserveerd worden. Een kaartje kopen en reserveren doet u via de website van de Deutsche Bahn.

Met het openen van dit traject hoopt de Deutsche Bahn extra vakantiegangers vanuit zuid-Duitsland te kunnen vervoeren naar de Noordzee eilanden. In Emden en Norddeich Mole zijn verbindingen met de veerboten naar de Duitse waddeneilanden Borkum, Juist en Norderney.

Aantrekkelijke bijkomstigheid is het lagere belastingtarief voor treintickets van meer dan 50 km sinds begin dit jaar. Vanaf januari 2020 worden dit soort tickets namelijk door de Duitse overheid niet meer belast met het hoge tarief maar vallen ze in het lagere belastingtarief. Bovendien zijn per 1 juli de belastingtarieven tijdelijk verlaagd met enkele procenten.  

München

Marienplatz München
Marienplatz München

München wordt gezien als een van de mooiste steden van Duitsland en is een ideale bestemming voor een stedentrip. In München zijn er het gehele jaar diverse evenementen, zoals het Tollwood festival en het internationaal bekende Oktoberfest. Het Oktoberfest is met meer dan 6 miljoen bezoekers het grootste evenement van Duitsland. Helaas zijn dit jaar (2020) vanwege de Coronacrises al deze evenementen afgelast. Voor bezoekers die niet houden van drukte is dit misschien een voordeel. Het is een stuk rustiger in de stad en de prijs voor een hotelkamer is goedkoper dan normaal. In München hoeft u zich zeker niet te vervelen want de stad biedt veel bezienswaardigheden. Voor autoliefhebbers is het BMW museum natuurlijk een must. Ook worden stadswandelingen georganiseerd waarbij ervaren lokale gidsen u wegwijs maken in de geschiedenis en de cultuur van de Beierse hoofdstad. Na een flinke wandeling kunt u nog struinen langs de vele exclusieve modewinkels in het topsegment en heerlijk genieten van een welverdiende pint bier van een van topbrouwerijen die de stad rijk is.

Schloss Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein

Natuurlijk is ook de omgeving rond München bijzonder met het hoogtepunt Schloss Neuschwanstein. Er zijn tal van excursies die u online kunt boeken naar het slot. Het beste kunt u een excursie boeken met een gids want er is veel te vertellen over dit bijzondere kasteel en zijn gekke bewoner Ludwig de Tweede. Ook het Adelaarsnest van Hitler in Berchtesgaden behoort tot een van de topattracties van München.

De beide excursies kunt u het beste online boeken.