3 leuke fietsrondjes in het noorden van Duitsland

Fietsen in het noorden van Duitsland is voor fietsbikkels die houden van mee- en tegenwind. Het harken op de dijk en af en toe een frisse bui. Genieten van de wolkenluchten, het veenlandschap, de pittoreske dorpen en oneindig lange kanalen. De redactie selecteerde 3 meerdaagse fietsrondjes die het karakteristieke noord-Duitsland het beste weergeven. De routes zijn uitstekend gemarkeerd, en uitstekend geschikt voor een leuke meerdaagse fietsvakantie. Via de links naar de website kunt u alle informatie omtrent de fietsroutes nog eens bekijken.

Friesenroute Rad up Pad

De Friesenroute “Rad up Pad” is een flinke route van 288 km en voert u langs alle hoogtepunten van het Ostfriese landschap. Start- en eindpunt is de stad Emden dat vanaf Nederland het snelste is te bereiken. Het eerste traject gaat langs de kust en de mooie Waddenzee. Met wind tegen kan het flink afzien zijn. In de stad Norden kunt u een uitstapje maken naar de waddeneilanden Norderney en Juist.  U ontmoet er prachtige rustieke dorpjes aan de Friese kust zoals Dornum en Grietsel.  Vanaf Dornum  gaat het zuidelijk richting Aurich en ziet u het typische veenkoloniën landschap. Na Aurich voert de route langs veenkanalen en gaat het richting het eindpunt Emden. De route is zo samengesteld dat het voor degene die het te lang vindt gemakkelijk ingekort kan worden.

 

Greetsiel Ostfriesland

Lengte van de route : 288 km

Aanbevolen fietskaart

In ringband uitgevoerd boekje met detailkaarten en -informatie over alle bestaande fietsroutes in deze regio. Veel achtergrondinformatie, duitstalig.

Ammerlandroute

Molen bij Bad Zwischenahn

Op de Ammerlandroute beleef je de diverse landschapsvormen van de regio heel natuurlijk en van dichtbij. In het middelpunt van het Ammerlander parklandschap kunnen fietsers zich verheugen op het Zwischenahner Meer, het op twee na grootste binnenmeer van Nedersaksen dat ook wel de ‘parel van het Ammerland’ wordt genoemd. In het noordwesten fiets je door een uniek veenlandschap, dat wordt gekenmerkt door ophaalbruggen en langgerekte grachten. In het oosten kan de fietser de overgang naar het moeraslandschap bewonderen. Talrijke grotere bosgebieden beschermen de fietsers op de route tegen de vaak sterk waaiende Noordzeewind uit het noordwesten. Heidegebieden nodigen de fietser uit om op ontdekkingstocht te gaan. Het prachtige coulissenlandschap geeft verrassende en pittoreske vergezichten.  Op deze route kunt u een extra dag inlassen voor een bezoek aan de stad Oldenburg. Deze stad is misschien niet erg bekend en zal u daarom zeker verrassen.

Aanbevolen fietskaart

Lente van de route 168 km

Dit is de meest geschikte fietskaart wanneer u wat langer in één regio verblijft. De kaart is van de ADFC (Algemeine Deutsche Fahrrad Club). Echt alle relevante fietsinfo is op deze kaart terug te vinden.

Deutsche Fehnroute

Slot Evenburg bij Leer

In het noordwesten van Duitsland, vlakbij de Noordzeekust en grenzend aan Nederland, loopt de 173 km lange fietsroute van de’Duitse Fehnroute’.

De Duitse Fehnroute heeft niet alleen een klinkende naam, maar is ook een van de bekendste fietspaden in Noord-Duitsland. De route loopt 173 km door het Fehn-gebied, wat uniek is in Duitsland. De naam “Fehn” is afgeleid van het Nederlandse “Veen”. Het betekent daar ‘moeras’. Plaatsen met het einde ‘fehn’ duiden op een teeltmethode, volgens welke de hoogveengebieden sinds de 17e eeuw zijn ontwikkeld voor de winning van brandstofturf en vervolgens werden verbouwd. Lange grachten en zijgrachten, zogenaamde wiegjes, witte basculebruggen, windmolens en bakstenen huizen getuigen nog steeds van dit interessante verleden en zijn alomtegenwoordig in alle gemeenschappen.

 

lengte van de route 173 km