Kerstmarkt in Duisburg weer met reuzenrad

Een Kerstmarkt behoort tot het culturele erfgoed van Duitsland.  Elke stad of elk dorp organiseert een kerstmarkt en ieder jaar worden ze groter met meer kramen en duren ze langer. Vanwege de omvang zijn de kerstmarkten big business waar veel geld in omgaat. Tussen de grote steden in Duitsland is er een heftige concurrentie om de bezoeker gaande. De kerstmarkten zijn belangrijk voor de lokale middenstand omdat ze flink wat extra omzet genereren. Ook voor het stadsbestuur is een kerstmarkt een belangrijk onderdeel geworden van de City Marketing.

 

kerstmarkt duisburg

Dat de concurrentie tussen de kerstmarkten soms uit de hand kan lopen bleek vorig jaar (2018) toen Duisburg en Dortmund elkaar in de haren vlogen.

Wat was er aan de hand? Om meer bezoekers naar de kerstmarkt te lokken komen de exploitanten van de markten met speciale attracties. In Duisburg was dat gedurende jaren een reuzenrad. Maar de exploitant van de attractie zegde slechts 1 week voor de opening van de kerstmarkt zijn contract op en verhuisde naar Dortmund, die – zo zeggen de insiders – meer geld bood. De spontane annulering leverde problemen op voor de organisatoren in Duisburg. Het gevolg was dat Duisburg zonder een publiekstrekker kwam te zitten. De Duisburgers sleepten zowel de exploitant – wegens contractbreuk – als de kerstmarktorganisatie van Dortmund voor de rechter. Voorlopig is er nog geen vonnis uitgesproken en duurt de kerstmarktsoap tussen Duisburg en Dortmund nog voort.

Ondanks al deze perikelen is het Duisburg gelukt om dit jaar (2019) weer een reuzenrad voor de Kerstmarkt te contracteren. De kerstmarkt van Duisburg begint op 14 november en duurt tot het nieuwe jaar. De kerstmarkt is 24 november (Totensonntag gesloten).

Overigens kunt u naast een bezoek aan de kerstmarkt ook goed winkelen in Duisburg.