Winkelen in Bad Bentheim

Vanuit Oldenzaal is het ongeveer 23 km naar Bad Bentheim, een leuk toeristisch plaatsje vlakbij de Nederlandse grens. Sinds 1865 is Bentheim dankzij de zwavelhoudende bronnen een officieel kuuroord. Samen met de mooie omgeving is het stadje een geliefde vakantiebestemming. Bentheim is vooral bekend vanwege het kasteel dat jaarlijks duizenden bezoekers naar de stad lokt. Bad Bentheim leent zich uitstekend voor een leuk dagtripje met een bezoek aan het kasteel en het zandsteenmuseum, winkelen en de mooie omgeving te voet of met de fiets verkennen.

Winkelen in Bad Bentheim

Schossstrasse Bad Bentheim

De grote bekende winkelketens zult u in het compacte winkelcentrum niet aantreffen, het accent ligt op kleine door de eigenaar beheerde winkels. Het winkelaanbod is veelzijdig, met klassieke boekhandels, kleding, sieraden en decoratieve items. Vrijdagmiddag is er de wekelijkse markt van Bad Bentheim. U vindt er kaas en andere zuivelproducten rechtstreeks van de boer. Fruit, groenten en brood zijn verkrijgbaar in biologische kwaliteit In het centrum zijn voldoende restaurants en cafés aanwezig om u te voorzien van een heerlijke maaltijd. De supermarkten Aldi Nord en Edeka liggen aan de rand van de stad.

Bad Bentheim is een officieel kuuroord en hierdoor mogen sommige winkels ook op zondag open zijn. Verder is er een aantal keren per jaar een grote koopzondag waar bijna alle winkels aan deelnemen.

Schloss Bentheim

Het kasteel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot 1050 toen het voor het eerst in de annalen voorkwam. De laatste 500 jaar is het kasteel in het bezit van de adellijke familie Bentheim und Steinfurt.

Herrgott von Bentheim

Het kasteel is goed bewaard gebleven met gemeubileerde kamers, een diepe waterput, kerkers en kanonnen. Vanaf de 30 meter hoge kruittoren geniet je van een geweldig uitzicht waarbij je met helder weer alle omliggende plaatsen – Oldenzaal, Enschede en Gronau – kunt zien.

Het hele kasteelcomplex is rijkelijk van informatieborden voorzien en maakt het mogelijk om zelfstandig het museum te verkennen. Een complete rondgang duurt ongeveer 1,5 uur. Naast het uitgestrekte kasteelterrein met de imposante kruittoren kunt u de Kronenburcht met het museum, de Katharinenkerk en verschillende exposities bekijken.

In de Katharinenkerk is het topstuk “Hergott von Bentheim” te zien. Dit kruis werd in 1828 op een akker in de buurt van het kasteel gevonden. Het kruisbeeld, gemaakt van zandsteen, dateert rond 1000 en wordt beschouwd als een van de vroegste Christusbeelden van midden-Europa.

Om te parkeren maximaal 2 uur bij het kasteelterrein heeft u een blauwe parkeerkaart nodig.
https://www.kasteel-bentheim.nl/

Tip voor mensen met een camper
Onder de burcht net voor de ingang van de burchttuin is een grote camperplaats. (Camperplatz Am Schlosspark) Je mag gewoon daar overnachten met je camper of caravan (max 3 nachten en kost Eur 9 per 24 uur (kaartje trek je uit de automaat). (een deel van het kaartje kan je afscheuren om her en der kortingen te krijgen) Er zijn stroompunten, waterpunten en sanitaire voorzieningen (je gooit Eur 1 in de automaat).

Zandsteenmuseum Bad Bentheim

Bad Bentheim staat bekend om zijn zandsteen. Het kasteel Bentheim is geheel opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Ook de kerken in de omgeving – de St. Plechelmus basiliek Oldenzaal , de St. Nicolaaskerk Denekamp en de Grote Kerk in Enschede – zijn opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Zandsteen werd vooral in Nederland in monumentale panden toegepast. Enkele bekende voorbeelden zijn het paleis op de Dam in Amsterdam, Deventer stadhuis en de Martinitoren in Groningen. Ook de sokkel waar het vrijheidsbeeld in New York op rust is van Bentheimer Zandsteen. Met de zandsteenwinning en verwerking in Bentheim en Gildehaus werd veel geld verdiend. Het zandsteenmuseum belicht alle aspecten van de Bentheimse zandsteen industrie. Het museum beschikt over veel foto’s van de bouwwerken van zandsteen, evenals enkele ornamenten gemaakt van zandsteen. Daarnaast zijn er stukken van de Gildehauser zandsteen, met daarin fossielen. Het museum is weliswaar klein, maar biedt een schat aan informatie. En met een toegangsprijs van slechts 2 euro.
http://www.sandsteinmuseumbadbentheim.de/