Oktoberfest in München “Prosit der Gemüttlichkeit”

Half september start ’s werelds grootste Oktoberfest: die Wiesn (de wei) – tientallen hectares vermaak, een miljard euro omzet. Dik twee weken dé bierstad: München!  Bijgestaan door 1600 kelners, legen zo’n 6 miljoen bezoekers 7 miljoen glazen – literglazen, die Maß. Een vakmens vult uw glas in anderhalve seconde. De krachtpatser die met dit ‘biertje’ van pak ‘m beet 2,5 kilo naar uw tafel snelt, draagt er gauw een dozijn tegelijk; in één tent loopt Weltmeisterin Anita zelfs met achttien glazen – reken maar uit!

Bier en biertent

Enorme drukte bij Oktoberfest Münchern

Een Maß is een Maß, het ene bier het andere niet. Zes brouwerijen, van oudsher uit München, schenken oktoberfeestbier bij een (of meer) van de tientallen tenten, die Zelte, van ruim 10.000 zitplaatsen groot tot nog geen 100 mensen klein.Met 5,8% is Hacker-Pschorr het alcoholarmst. Smaakt het, bij ’t Hacker-Zelt of de Pschorr-Braürosl? In de winkel herkent u deze brouwerij aan de beugelfles.
Ga naar Schottenhamel – de oudste weidetent, waar het oktoberfeest om 12.00 uur stipt door de Oberbürgermeister wordt afget(r)apt – naar Marstall, de Ochsenbraterei (os aan ’t spit) of de Spatenbraü-Festhalle voor Spaten-Franziskaner van 5,9%.
Bier uit de oudste brouwerij van de stad, Augustiner, wordt alléén uit houten vaten getapt. Ook opvallend: hun flés, met brede buik. Beproef Fischer-Vroni (vis aan ’t spit) of de Augustiner-Festhalle. De jongste is Paulaner (1634), bij de Käfer’s Wies’n Schänke (jetset-publiek – en tot 0.30 uur geopend), het Armbrustschützenzelt en ’t Winzerer Fähndl.


Is het u ménens met een rondje, dan is er het Weinzelt. Daar kunt u, naast allerlei wijnen, champagne of Sekt, namelijk die ándere Paulaner bestellen: Weißbier – met  €15,60 de liter de duurste natte consumptie van de oktoberfeesten (2017). Een reusachtige leeuw bekroont de Löwenbräu-Festhalle. Ziet u hem toch over het hoofd, let dan op het gebrul. Wilt u Löwenbräu (6,1%) maar geen fans van TSV 1860 (die Löwen) om u heen? Bezoek het Schützen-Festzelt. Hofbräu (HB) tot slot, bevat 6,3% alcohol. Dit sterkste bier van de oktoberfeesten wordt geserveerd in het Hofbräu-Festzelt. Keuzes … Als de grootte van de tent of het aanbod de doorslag niet geeft, op de officiële website van de oktoberfeesten vindt u een hulpmiddel (Zeltfinder) waarmee u op ‘flirtfactor’ selecteert.

Buiten bier en biertent

Wat u ook kiest, er komt een moment waarop er niks te kiezen valt: u moet naar een van de 1400 zit-wc’s of die kilometer aan staandplassenplekken (allebei gratis). Maak van hoge nood een deugd en kijk onderweg om u heen – naar Lederhosen of Dirndl bijvoorbeeld. Kenners weten welke trends springlevend zijn: quasi-gedragen broeken of glanzend leer; jurk tot aan de knie of anders; het ene jaar géén, het volgende véél sieraden. Op de terugweg wilt u vast een omweg maken. Het reuzenrad, met uitzicht over München, springt in ’t oog; het vlooiencircus moet u misschien even zoeken. Pauzes daargelaten – door een tekort aan artiesten – is deze wonderlijke attractie al sinds 1948 present op twee eeuwen Oktoberfeste – de enige echte, die ook zónder circus heel bijzonder zijn.

Historie Oktoberfest

München, 12 oktober 1810 – kroonprins Ludwig huwt zijn Therese. De stad viert volop mee – dagenlang – en op 17 oktober wordt buiten de poorten een paardenrace georganiseerd. Een jaar later racen ze wéér, op wat inmiddels de Theresienwiese heet, ter ere van de bruid. Daar ontwikkelen de oktoberfeesten zich beetje bij beetje tot het bierfeest van vandaag, met al zijn hallen, tentjes en attracties. Tegenwoordig ligt de Theresienwiese in het stadsdeel Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt, met als naaste buur het standbeeld van Bavaria (Beieren), bij de Ruhmeshalle (die München allebei aan diezelfde, hoewel toen niet langer jonge Ludwig dankt). Sommige oktoberfeesttradities zijn van later datum dan je zou denken, nu die tradities zo lastig weg te denken zijn: het openingsritueel (O’ zapft!) bijvoorbeeld, bestaat sinds 1950; de optocht (Trachten- und Schützenzug) mag dan voor ’t eerst vertoond zijn in 1835, toen Therese en Ludwig I, onderhand koning van Beieren, 25 jaar getrouwd waren, maar vaste prik is deze grootscheepse parade óók pas sinds 1950. Het besluit de oktoberfeesten in september te laten beginnen, in de hoop het ergste herfstweer uit de weg te gaan, is dan weer wat ouder dan dat. In ’t moderne München gaan ze trouwens op de eerste zaterdag na 15 september van start, om na 16 tot 18 dagen feestelijk te eindigen – in de regel op de eerste zondag van de maand; valt zondag op 1 of 2 oktober, dan worden duren de feesten verlengd tot 3 oktober, de Dag van de Duitse eenheid.

​Deze gastblog is geschreven door Arnaud Brus