Vuurwerk kopen in Duitsland volop in het nieuws

prachtig vuurwerk

De afgelopen nieuwjaarsviering verliep weer uitstekend met de vuurwerkverkopen in Duitsland. Evenals voorgaande jaren gingen er weer meer Nederlanders richting de Duitse grensplaatsen om daar het vuurwerk te halen.  Het Duitse vuurwerk blijft in trek voor de Nederlander.  Ook de kwaliteit van het vuurwerk wordt geroemd. Veel mensen geven aan dat het Duitse vuurwerk niet alleen goedkoper is maar ook nog eens beter van kwaliteit.  In de regio Arnhem- Nijmegen ontstond er op de eerste verkoopdag zelfs een file van koopjesjagers richting Duitsland. Een bijkomstigheid was dat men in Duitsland een vrije dag had en men juist naar Nederland ging voor de kerstinkopen.


De vuurwerkhype is uitvoering belicht in de media. Zo werd de Nederlandse vuurwerkondernemer Hayo Wolf van Heron Fireworks geïnterviewd door de NOS.  Hayo Wolf ziet zichzelf als een vuurwerkvluchteling die door de strenge vuurwerkeisen van de Nederlandse overheid zijn bedrijf noodgedwongen heeft moeten verplaatsen naar Duitsland.  Hij kan zijn bedrijf in Duitsland veel goedkoper runnen omdat hij  bijvoorbeeld geen dure sprinklerinstallatie in zijn voorraadbunker hoeft te hebben.  Volgens hem is de kwaliteit en de veiligheid van het vuurwerk gewoon hetzelfde  “het consumentenvuurwerk dat in de Duitse winkels ligt moet, net als bij ons, aan Europese regels voldoen.” aldus Hayo bij de NOS.

Verder gingen enkele kranten in op de vraag of het nu wel of niet is toegestaan om vuurwerk in Duitsland te kopen en naar Nederland te vervoeren.  Zo liet het Dagblad van het Noorden de voorzitter van de Nederlandse vuurwerkverkopers (Branchevereniging Pyrotechniek) aan het woord. Het is duidelijk dat de voorzitter niet enthousiast is over het kopen van vuurwerk bij onze oosterburen.  Hij benadrukt vooral dat het volgens de wet niet is toegestaan om vuurwerk in Duitsland te kopen, omdat “het vuurwerk niet in Nederland is getest” en “degene die vuurwerk invoert, pleegt in feite een economisch delict”.  Het kan best zo zijn dat de import van Duits vuurwerk een schimmig gebied is waarbij niet duidelijk is wat wel of niet mag. Of wanneer je niet meer dan 25 kg vuurwerk vervoert, de politie dit gewoon gedoogt.  Maar heb je méér dan 25 kg in de auto liggen, dan kun je bij een controle behoorlijk tegen de lamp lopen.  Het echte grote probleem is natuurlijk het  zware vuurwerk dat vooral uit  Oost-Europa komt. Het betreft hier bijvoorbeeld zware mortiergranaten die via dubieuze webshops worden gekocht. Deze zeer gevaarlijk bommen worden ook nog gewoon via de post of koerierdienst verstuurd.  Het spreekt voor zich dat de aandacht van politie en justitie eerder uitgaat naar dit soort criminele praktijken.