Nederlanders kopen massaal Duits vuurwerk

Door de extreem lage verkoopprijzen van het Duitse vuurwerk trokken veel Nederlanders de laatste 3 dagen van 2015 massaal richting oostgrens om vuurwerk te kopen. De vuurwerkverkopers in de Duitse grensplaatsen profiteerden dan ook flink van de extra omzet door de Nederlanders.

In Duitsland wordt vuurwerk gewoon in de supermarkt verkocht. Vergunningen en peperdure sprinklerinstallaties zijn niet nodig en dit zorgt ervoor dat in Duitsland de prijs veel lager is dan in Nederland. Wie in Duitsland vuurwerk koopt is dan bijna de helft minder kwijt dan in Nederland. Experts schatten dat ongeveer 10% van het totale vuurwerk dat in Nederland in rook opging over de grens werd gekocht. Wanneer het prijsverschil zo groot blijft, zal ook voor de komende nieuwjaarsviering het aantal kopers van Duits vuurwerk verder toenemen.

In Bunde vlakbij Nieuweschans in Groningen waren wachttijden van meer dan 1 uur bij de plaatselijke supermarkt. Ook in Uelsen, Nordhorn , Gronau en Bocholt deden de supermarkten goede zaken. Het waren echter niet alleen kopers uit Groningen, Twente en Achterhoek die vuurwerk kochten, ook liefhebbers uit Utrecht en zelfs Amsterdam gingen naar Duitsland om daar vuurwerk te kopen. In Kranenburg vlakbij Groesbeek en Nijmegen haalde de Aldi supermarkt dankzij de kooplustige en vuurwerkgekke Nederlanders een recordomzet. Uiteraard is het vuurwerk niet het enige dat Nederlanders op de laatste dagen voor het nieuwe jaar inslaan; sterke drank, zoals whiskey, cognac en rum vond er gretig aftrek. Deze artikelen zijn door de lagere accijns beduidend goedkoper in Duitsland. Wanneer er ook nog getankt kan worden met een benzineprijs die 20 cent per liter lager is dan de Nederlandse prijs, dan zijn de extra gereden kilometers snel goed gemaakt.

Het kopen van vuurwerk buiten Nederland is niet geheel zonder regels. Bij het importeren van vuurwerk zijn strenge regels van kracht. Belangrijkste is dat je niet meer dan 25 kilo mag meenemen. Verder moet degene die vuurwerk importeert dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het blijkt echter dat in de praktijk slechts een enkeling dit doet.
Bij de start van de vuurwerkverkoop op 28 december hield de politie bij de grensovergang Beek-Ubbergen een grenscontrole. Alle auto’s die vanuit Duitsland kwamen moesten de kofferbak openen. Mensen die meer dan 25 kilo vuurwerk in de kofferbak hadden werden alsnog in de gelegenheid gesteld om hiervoor extra vervoer te regelen. Er werden geen boetes uitgedeeld door de politie. Of de politie in de komende jaren ook zo coulant blijft, is natuurlijk nog de vraag.