Met de bus winkelen in Duitsland

In een vorig artikel berichtten we al over het groeiend aantal busondernemingen (Fernbusse) in Duitsland. Busonderneming Meinfernbus.de heeft zijn netwerk verder uitgebreid en rijdt vanaf 5 juni ook vanuit Nederland.

De Duitse busonderneming Meinfernbus.de start vanaf juni met dagelijkse lijndiensten vanaf Amsterdam naar de grote Duitse steden. Sinds de afschaffing van het Deutsche Bahn- monopolie in Duitsland zijn er tal van busondernemingen in het langeafstandsvervoer gestapt. Steeds meer Duitsers maken gebruik van de bus als een goedkoop alternatief voor de trein. Gemiddeld is een busticket ongeveer 3 tot 4 keer goedkoper dan een treinticket. Meinfernbus.de – de marktleider in Duitsland – heeft zijn dienstregeling nu verder uitgebreid en biedt vanaf juni lijndiensten aan vanuit Nederland  naar de grote Duitse steden waaronder Berlijn, Frankfurt en Dortmund.

Meinfernbus start vanaf 5 juni met de nieuwste lijndienst vanaf Amsterdam met als eindbestemming het toeristische Winterberg en Medebach in Sauerland. Na Amsterdam gaat het via Utrecht en Arnhem naar Oberhausen. Daar wordt het grootste winkelcentrum van Europa aangedaan, CentrO Oberhausen. Daarna volgen de steden Essen en Dortmund en tot slot gaat het via Winterberg naar het eindpunt Medebach in Sauerland. De reisduur van Arnhem naar CentrO Oberhausen is 1 uur en 15 minuten en een ticket voor een enkele reis is vanaf € 8,00 te koop (prijs juni 2014).

Een andere Meinfernbuslijndienst loopt vanaf Groningen via Bremen naar Berlijn. Meinfernbus heeft in korte tijd een aanzienlijk marktaandeel veroverd, mede dankzij het uitgebreide netwerk en de hoge service. In Duitsland worden maar liefst 168 steden aangedaan; het netwerk is ook uitgebreid met landen als Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg.

Meinfernbus werkt samen met lokale busondernemingen die hiervoor aan strikte voorwaarden moeten voldoen. De bussen moeten in de Meinfernbuskleur groen worden gespoten en mogen niet ouder zijn dan 3 jaar. Natuurlijk zijn er tal van voorzieningen op de bus zoals gratis Wifi en een videonetwerk met populaire films. Ook is het mogelijk om de fiets mee te nemen. Hiervoor wordt een extra tarief gerekend.

De gebruikers van de bus zijn hoofdzakelijk jongeren en ouderen. Jongeren gaan natuurlijk vooral voor de lage prijzen. Maar ook ouderen reizen graag met de bus. Vooral Sauerland is een populaire bestemming onder Nederlandse ouderen. En omgekeerd is Amsterdam een populaire bestemming voor Duitsers uit het Ruhrgebied.